Svi se trudimo da pazimo na pravilan unos vitamina i vitaminskih suplemenata.Do sada niste čuli za opasnosti uzimanja vitamina.
Kako se ne bismo razboljeli, svi konzumiramo vitamine i dodatke ishrani, a to je posebno izraženo zimi, kada su rezerve vitamina u organizmu veoma niske.
Međutim, postoji mala začkoljica u uzimanju vitamina za koju malo ljudi zna, jer se neke vitamine definitivno ne preporučuje uzimati zajedno jer su veoma štetni za naše tijelo, upozorava Zdravlje.
magnezijum i kalcijum
Ako uzimamo oba minerala u isto vrijeme, ni jedan neće imati utjecaja na naš organizam jer djeluju neutralizirajuće jedni na druge. Bez obzira na to, preporučuje se sačekati najmanje 2 sata između uzimanja.
Gvozdeni čaj i zeleni čaj
Ako gvožđe pomešamo sa zelenim čajem, odnosno ako ga uzimamo istovremeno, naše telo neće moći da apsorbuje ispravnu supstancu. U tom slučaju se preporučuje minimalna vremenska razlika od 2 sata između dvije tablete.
OMEGA-3 i Ginkgo Biloba

Omega-3 je vrlo važan dodatak za tijelo jer je savršeno protuupalno, ali ako se uzima s biljkama poput Ginkgo bilobe ili bijelog luka, one imaju tendenciju da izazovu zgrušavanje krvi, što uzrokuje ozbiljne probleme tijelu. Tijelo. .
Vitamini A, D, E i K
Ako se vitamin K uzima sa drugim vitaminima rastvorljivim u mastima (kao što su vitamini A, D ili E), možda se neće pravilno apsorbovati.
antibiotici i gvožđe
Prema liječnicima, uzimanje antibiotika (posebno onih iz porodice tetraciklina) i suplemenata gvožđa zajedno može smanjiti efikasnost lijekova, čime se usporava proces izlječenja bolesti.

Preporučujemo