Ovaj napredak u medicinskom istraživanju donosi svježu nadu u borbi protiv ranih faza Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
Neobičan heroj u priči je talog kafe, obično otpad koji završava u smeću.

Prema studiji provedenoj u SAD-u, istraživači su otkrili da su ugljenične čestice iz kofeinske kiseline, koja se ekstrahira iz taloga kafe, pokazale izuzetne rezultate u laboratorijskim ispitivanjima.
Ovaj pronalazak otvara mogućnost za usporavanje napredovanja ovih teških neurodegenerativnih bolesti.

Jyotish Kumar s Univerziteta u Teksasu u El Pasu vidi ovaj pristup kao potencijalni spas za pacijente u ranoj fazi bolesti, pružajući im nadu za bolju budućnost.

Svijet je suočen s rastućim brojem oboljelih od demencije, a Alzheimerova bolest dominira među njima.
Parkinsonova bolest također predstavlja značajan izazov, s nedostatkom djelotvornog liječenja.
Ipak, ovi rezultati istraživanja daju nadu da bi promjene u terapiji mogle usporiti njihovu progresiju.

Studija objavljena u Environmental Research sugerira da kofeinska kiselina, prisutna u kafi, može igrati ključnu ulogu u liječenju ovih bolesti.
Profesor Maheš Narajan s Univerziteta u Teksasu naglašava da ova jedinstvena komponenta može biti ključ za razvoj pristupačnih terapija za Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest.

Proces dobivanja ugljeničnih čestica iz taloga kafe uključuje kuvanje uzoraka na visokim temperaturama, što mijenja strukturu kofeinske kiseline.
Ova tvar je pokazala svoju sposobnost uklanjanja slobodnih radikala i sprječavanja nakupljanja amiloidnih proteina, koji su povezani s ovim bolestima, bez izraženih nuspojava.

 

 

 

Preporučujemo