U posljednje vrijeme sve više potrošača primjećuje nepoštene prakse trgovaca koji manipuliraju težinom i cijenom proizvoda. Ova pojava rezultira time da potrošači plaćaju iste ili čak više cijene za proizvode koji dolaze u manjim količinama nego prije. Ovdje ćemo detaljno istražiti kako se to događa, primjere smanjenja gramaže i kako to utječe na potrošače.

Primjeri Smanjenja Gramaže
Jedan od najočitijih primjera smanjenja gramaže može se vidjeti na pakiranjima čokolade koja su prije težila 100 grama, a sada teže samo 80 ili 85 grama. Sličan slučaj je i s napolitankama, gdje je broj redova smanjen s pet na četiri, dok su dimenzije pakiranja ostale iste. Ostali proizvodi koji su prošli slična smanjenja uključuju gotove juhe, vrećice tjestenine, grickalice, čašice jogurta, kućanske kemikalije, omekšivače i deterdžente u plastičnim vrećicama.

Smanjenje Gramaže po Proizvodima:

 • Čokolada: Sa 100 grama na 80 ili 85 grama.
 • Napolitanke: S pet reda na četiri reda.
 • Gotove Juhe: Smanjenje volumena uz zadržavanje iste veličine pakiranja.
 • Jogurt: S 200 grama na 180 grama.
 • Kečap: Sa 100 grama na 90 ili čak 80 grama.
 • Puding: S 50 grama na 49 grama.
 • Kvasac: Sa 10 grama na 7 grama.

Utjecaj na Potrošače
Ove promjene u gramaži proizvoda izazivaju nezadovoljstvo među kupcima. Mnogi su primorani pažljivije proučavati proizvode i tražiti mogućnosti uštede putem prodaje ili popusta. Mnogi kupci osjećaju da plaćaju više za manje, što dodatno opterećuje njihov kućni budžet.

Manipulacija Pakiranjima
Osim smanjenja gramaže, trgovci također koriste taktike poput smanjenja količine proizvoda u pakiranju bez promjene veličine pakiranja. Primjerice, mlijeko koje se nekad prodavalo u pakiranjima od litre sada dolazi u pakiranjima od 968 mililitara. Slične promjene zabilježene su kod jogurta, kečapa i drugih proizvoda.

Primjeri Manipulacije Pakiranjima:

 • Mlijeko: S 1 litre na 968 mililitara.
 • Jogurt: S 200 grama na 180 grama.
 • Kečap: Sa 100 grama na 90 grama.
 • Vrhnje: S 200 mililitara na 180 mililitara.
 • Kruh: S 1 kilogram na 500 grama.

Pravni Aspekti i Transparentnost
Prema Dragićevim riječima, transparentno informiranje potrošača je ključno. Proizvođači su dužni jasno naznačiti količinu proizvoda na pakiranju, a potrošači trebaju imati priliku pregledati te informacije prije kupnje. Iako su ove prakse legalne, mnogi ih smatraju neetičnima jer potrošači često ne primijete razliku u težini sve dok ne kupe proizvod.

EU Direktiva o Pakiranju
Prije deset godina, EU direktiva omogućila je proizvođačima fleksibilnost u odstupanju od specifičnih zahtjeva za pakiranje. To znači da su proizvođači mogli legitimno mijenjati težinu ili volumen svojih proizvoda, što je dovelo do široko rasprostranjenog smanjenja gramaže proizvoda uz zadržavanje istih cijena.

Utjecaj na Ponašanje Kupaca
Kupci su sada oprezniji i detaljnije proučavaju proizvode koje kupuju. Povećana svijest o ovim praksama potiče potrošače da traže bolje ponude i uspoređuju cijene različitih brendova.

Manipulacija težinom i cijenom proizvoda predstavlja značajan problem za potrošače koji osjećaju da plaćaju više za manje. Iako su ove prakse legalne, mnogi ih smatraju neetičnima. Potrošači su sada prisiljeni biti oprezniji pri kupnji, pažljivo proučavati proizvode i tražiti najbolje ponude kako bi zaštitili svoj budžet. Transparentno informiranje i jasno označavanje količine proizvoda ključni su za održavanje povjerenja potrošača.

Preporučujemo