“Demencija nije posebna bolest, već opći izraz koji se koristi za opisivanje skupa simptoma specifičnih za gubitak pamćenja i druga kognitivna oštećenja koja su dovoljno teška da ometaju sposobnost pojedinca da obavlja svakodnevne aktivnosti”, rekao je.
Iako ne postoji lijek za demenciju, rano otkrivanje je i dalje važno.

Healthline kaže: “Uz liječenje i ranu dijagnozu, možda ćete moći usporiti napredovanje demencije i zadržati mentalnu funkciju na duži vremenski period.”
“Tretmani uključuju lijekove, kognitivni trening i terapiju.”
Neki rani simptomi demencije mogu se pojaviti godinama prije nego što se osobi zaista dijagnosticira bolest. Za razliku od gubitka pamćenja i konfuzije, suha usta su potencijalni pokazatelj, ali ne i uobičajeni simptom kognitivnog pada. Povećana zaboravnost je dobro poznati simptom demencije, a suha usta su potencijalni rani simptom demencije.
“Iako suha usta nisu jedan od najčešćih ranih simptoma demencije, to može biti jedan od prvih pokazatelja”, rekao je Raymond Dacillo, direktor operacija zdravstvenih usluga u C-Care. Voda može biti izazov za osobe s demencijom, posebno kada stanje ostane nedijagnosticirano”, tvrdi Darcilo, dodajući da nedostatak tekućine može dovesti i do smanjene proizvodnje pljuvačke, što dovodi do suvih usta.

Preporučujemo