9 grešaka koje skoro svi roditelji prave i savjeti kako ih ispraviti

Odgoj djeteta može biti izazovan, a ponekad i nesvjesno činimo greške koje mogu dovesti do tvrdoglavog i buntovnog ponašanja kod djece. Djeca često reagiraju na način koji im pomaže postići ono što žele, bilo da se radi o dosadi, želji za pažnjom ili potrebom za kontrolom. Evo devet čestih grešaka koje roditelji prave i savjeta kako ih izbjeći:

1. Ne pokazujete smirenost u stresnim situacijama
Greška: Roditelji često reagiraju na stresne situacije ljutnjom ili frustracijom, što dijete može dodatno uznemiriti.Kako ispravno: Pokažite smireniji pristup situacijama. Ako vi ostanete smireni, vjerojatnije je da će se i dijete smiriti.

2. Ne nudite izbore
Greška: Forsiranje djeteta da radi nešto bez da mu se pruži mogućnost izbora može izazvati otpor.Kako ispravno: Ponudite im izbore kako bi mogli odlučiti što žele učiniti. Na primjer, umjesto da kažete “Obuci ovu majicu”, recite “Želiš li obući plavu ili crvenu majicu?”.

3. Ne nosite grickalice
Greška: Djeca često postaju iritirana i tvrdoglava kada su gladna.Kako ispravno: Nosite grickalice sa sobom kako biste izbjegli iznenadne napade gladi i iritacije.

4. Ne osvještavate ih o potencijalnim lošim ishodima
Greška: Ne upozoravate dijete na moguće posljedice njihovih postupaka.Kako ispravno: Osvijestite ih o potencijalnim lošim ishodima njihovog ponašanja. Na primjer, “Ako ne vežeš pojas, možeš se ozlijediti u slučaju nesreće.”

5. Nedostatak rutine
Greška: Nema jasno definirane kućne rutine, što može dovesti do neorganiziranosti i neposluha.Kako ispravno: Stvorite kućnu rutinu koju moraju slijediti i nagradite ih za pridržavanje te rutine.

6. Neprimjerene posljedice
Greška: Davanje nejasnih ili nespecifičnih posljedica za kršenje pravila.Kako ispravno: Dajte im logične posljedice za kršenje pravila. Na primjer, “Ako ne pospremiš igračke, nećemo moći ići u park.”

7. Ne preusmjeravate pažnju
Greška: Dopuštanje djetetu da se fokusira na negativno ponašanje.Kako ispravno: Preusmjerite djetetovu pažnju na nešto pozitivno ili zanimljivo kad počne pokazivati znakove tvrdoglavosti.

8. Ne tražite njihovo mišljenje
Greška: Ignoriranje djetetovog mišljenja ili ideja može dovesti do osjećaja da nisu važni.Kako ispravno: Pokušajte pitati za njihovo mišljenje i rješenja problema, što im može pomoći da se osjećaju uvaženima.

9. Ne priznajete njihove emocije
Greška: Zanemarivanje ili minimiziranje djetetovih emocija može dovesti do frustracije i tvrdoglavosti.

Kako ispravno: Priznajte emocije koje osjećaju i pokušajte im pomoći. Na primjer, “Vidim da si tužan jer ne možeš ići van, hajde da zajedno nađemo nešto zabavno za raditi unutra.”

Ispravnim pristupom i razumijevanjem djetetovih potreba, možete pomoći svom djetetu da se ponaša bolje i osjećati se voljeno i podržano.

Preporučujemo