Isprobajte ovaj napitak za mršavljenje koji omekšava masnoće i kontrolira šećer i kolesterol.
Nutricionist Toby Smithson iz Sjedinjenih Država shvatio je da vlakna vraćaju zadržavanje ugljikohidrata i tako normaliziraju razinu šećera u krvi. Isto tako, ova supstanca eliminira dio masti koje unosimo u naše tijelo hranom, smanjujući na taj način mješavinu kolesterola i rizik od ateroskleroze. Vlakna pomažu u stvaranju osjećaja sitosti, smanjuju cirkulatorni stres i ublažavaju fizičku nelagodu.
Prema Smithsonu, najbolji napitak od vlakana je smoothie napravljen od malina, badema i chia sjemenki.

“Maline sadrže velike količine preporučene dnevne količine L-askorbinske kiseline i bogate su agensima protiv raka koji mogu pomoći stanicama da se oporave od oksidativnog stresa i smanje rizik od dijabetesa, koronarne bolesti srca i drugih bolesti”, kaže on.
Nutricionisti dodaju da su bademi bogati vlaknima, kalijumom i magnezijumom, dok su chia sjemenke bogate kalcijumom, fosforom i magnezijumom, koji pomažu u jačanju kostiju. Smithson također preporučuje dodavanje biljnog mlijeka i zobi u piće.
Osim toga, američki stručnjak Leslie Cho upozorio je da je za smanjenje strašnog kolesterola (koji može dovesti do koronarnih srčanih i moždanih udara) važno jesti više biljne hrane i piti manje alkoholnih pića, ali je važno i da pratite svoju težinu. Vježbaj i dodaj cigarete.

Preporučujemo