Suština ove sarme je – to je to, sarma, ne sarma…i…luk…puno luka plus puno začina i gulaša.
Prvo pripremite:
10 srednjih luka (najmanje jedan kilogram)
700g mlevenog svinjskog mesa (naravno ako želite da ga mešate, po svom ukusu)
100 g pirinča
Velika glavica kiselog kupusa
7-8 kašičica povrća, 1-2 kašičice bibera, 1 kašičica mlevene paprike, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 1 kašičica belog luka u prahu, 3 kašičice crvene paprike u prahu
1-2 dcl ulja

Odmah da napomenem da ako ne volite kupus koji je previše kiseo, možete malo izgnječiti listove prije motanja da smanjite slanost, jer će ovako pripremljena sarma u početku biti kiselija jer nema “čorbe” razblaži kupus (nije da pokušavam nešto pojasniti, ali nama se tako činilo kada smo ga testirali)
Pošto se stavljaju u tepsiju, ili još bolje u zemljanu ili keramičku tepsiju, bilo koju vrstu posude… salme se mogu motati bez potrebe da se čvrsto spajaju. Gaza se umanji, složi i pritisne.
Operite i nasjeckajte luk. Najjednostavniji i najbrži je više-helikopter. Na ulju prodinstati luk i dodati meso.
Za to vreme isperite pirinač, stavite ga u dosta vode i kuvajte do polovine, oko 10-15 minuta.
Dok se meso krčka postepeno dodavati gore navedene začine i još malo dinstati. Na kraju dodajte meso zajedno sa pirinčem i svim sastojcima i još kratko prodinstajte. Sve smo dinstali meso oko 30 minuta. Kada smo pripremili smjesu, ako su listovi kupusa dovoljno veliki, isjecimo ih po sredini (duž žilica) kako bismo smanjili salmu. Presjekli smo tu špagu kako bismo lakše omotali vrpcu. Na pola lista stavite kašiku smese i zarolajte, preklapajući malo levo malo desno i urolajte kao palačinku. To radimo kada imamo velike listove.
Slažemo ih što gušće da ostanu savijene jedna preko druge 🙂 . Kada nam ponestane velikih listova (ili strpljenja), vrtimo saree od jednog lista. Kada smjesa bude u posudi, nasjeckajte preostali kupus.
Salmu prelijte sa malo vode tako da bude na dnu… Ako je slagamo u red, dubina će vjerovatno biti oko 1 cm. Ako posuda nema poklopac, prekrijte je folijom i pecite u rerni na 175°C pola sata. Nakon toga otklopite salmu i povećajte temperaturu na 200°C da tečnost što više ispari, a salma odozgo posmeđi (to je još pola sata).
To je to, jako ukusna klokica koju možemo poslužiti sa pavlakom jer joj to daje lijep ukus. Oni od vas koji mogu ili nemaju decu sa osetljivim stomakom, slobodno je razljutite i to će joj biti bolje!
Zabavite se i uživajte

Preporučujemo