Kako da ubrzate metabolizam sa 50 na 60: jedite ovo i smršaćete kao šal
Kako starimo, naš metabolizam je u opasnosti od usporavanja, posebno kada žene ulaze u menopauzu. Prema ljekarima, prosječna starost žena u menopauzi je 51 godina. Nivoi estrogena i progesterona su već niski prije menopauze, ali potpuno nestaju nakon 50. godine. To može dovesti do gubitka gustine kostiju, gubitka mišićne mase i debljanja.
Kako da ubrzam metabolizam sa 50 na 60 godina?
Iako možete povećati metabolizam tokom menopauze, važno je da ostanete fizički aktivni. U ovom uzrastu se preporučuje i trening snage. Možda mislite da vježbanje uzrokuje probleme sa zglobovima, ali istraživanja pokazuju da može povećati gustinu kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze, hroničnih bolesti (kao što je dijabetes tipa 2), kardiovaskularnih bolesti i artritisa.
Također možete raditi vježbe poput joge i pilatesa. Važno je ostati aktivan i redovno vježbati jer će to pomoći u održavanju tonusa mišića, povećanju efikasnosti i održavanju pravilnog funkcioniranja metabolizma i probave. Vježbanje, vožnja bicikla, hodanje – sve to može donijeti dobre rezultate tokom mršavljenja, posebno vježbanje u menopauzi, kada se povećava rizik od gojaznosti.

Ako redovno vježbate, svoj metabolizam morate hraniti pravom hranom. Kako bi ubrzali metabolizam, stručnjaci preporučuju unos 100 do 200 grama proteina dnevno. To ne znači da svaki dan jedete teško svarljivo meso, hrana životinjskog porijekla može opteretiti vaše tijelo. Jedite sve umjereno i obavezno uključite biljne proteine ​​u svoj jelovnik: kvinoju, tofu, orašaste plodove, sjemenke, zob i pirinač, povrće (avokado, brokoli, karfiol, kelj…), gljive……
Protini vas duže drži sitim, reguliše apetit, stimuliše mišićnu masu, a takođe ima pozitivan uticaj na metaboličke funkcije u telu.

Preporučujemo