Sezona godišnjih odmora donosi radost, ali i pojačane gužve na putevima koji vode ka omiljenim turističkim destinacijama. Statistički podaci ukazuju na to da se najveći broj saobraćajnih nesreća dešava upravo tokom leta, najčešće u mesecima poput jula, avgusta i septembra. Da biste bezbedno stigli na svoju destinaciju, važno je slediti određene savete za vožnju u letnjim uslovima.

Inicijativa “Vozi odmoran”
Pred početak turističke sezone, pokrenuta je inicijativa “Vozi odmoran”, koju organizuju Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije, Uprava saobraćajne policije, JP “Putevi Srbije” i Auto-moto savez Srbije. Umor vozača tokom dugih putovanja je jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda, često sa teškim posledicama. Stručnjaci upozoravaju da umoran vozač može biti jednako opasan kao i vozač pod uticajem alkohola.

Saveti za Sigurnu Letnju Vožnju
Provetrite automobil pre polaska: Automobil koji je stajao na suncu može postati izuzetno vreo. Otvorite sva vrata i prozore, uključujući i prtljažnik, kako biste osvežili unutrašnjost pre nego što krenete.

Pravilno korišćenje klima-uređaja: Postarajte se da temperatura unutar automobila bude niža od spoljašnje za pet do sedam stepeni kako biste izbegli nagle promene temperature koje mogu uticati na vašu sposobnost koncentracije.

Pravljenje redovnih pauza: Zaustavite se na svaka dva sata i napravite pauzu od najmanje 15 minuta. Ovo će vam omogućiti da se osvežite, istegnete i popijete dovoljno tečnosti, što će vam pomoći da ostanete budni i skoncentrisani.

Izbegavajte vožnju u periodima najvećih vrućina: Visoke temperature mogu ubrzati pojavu umora i iscrpljenosti. Planirajte putovanja u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada su temperature niže.

Izbegavajte alkohol i psihoaktivne supstance: Ne krećite na put ukoliko ste konzumirali alkohol ili psihoaktivne supstance, uključujući lekove koji mogu uticati na vašu sposobnost upravljanja vozilom.

Koristite sigurnosni pojas: Bez obzira na to gde sedite u vozilu, uvek koristite sigurnosni pojas. Sigurnosni pojasevi smanjuju rizik od smrtnog ishoda za skoro 50% za vozače i putnike na prednjim sedištima, dok za putnike na zadnjim sedištima taj procenat iznosi do 75%.

Bezbednost dece u vozilu: Deca najčešće stradaju zbog nepravilnog korišćenja ili nekorišćenja auto-sedišta. Auto-sedišta smanjuju rizik od povreda za oko 70% kod odojčadi i 54% kod dece uzrasta od jedne do četiri godine. Nikada ne ostavljajte decu u parkiranom automobilu na suncu.

Simptomi pregrejavanja kod dece: Obratite pažnju na simptome kao što su razdražljivost, malaksalost, dezorijentisanost, povraćanje, konvulzije i nesvestica. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah reagujte – sklonite dete iz automobila, rashladite ga i dajte mu tečnost. Ako se simptomi ne povuku, hitno potražite medicinsku pomoć.

Vožnja sa kućnim ljubimcima: Kada prevozite kućne ljubimce, koristite sigurnosne pojaseve za pse ili putne kutije za manje ljubimce. Nikada ih ne ostavljajte u parkiranom automobilu na suncu.

Pridržavanjem ovih preporuka možete značajno smanjiti rizik od saobraćajnih nesreća i uživati u sigurnom i prijatnom putovanju na svoju destinaciju za odmor. Srećan put!

Preporučujemo