U većini slučajeva, krivac za začepljenost nosa je prehlada, ali simptomi povezani sa začepljenjem nosa, kao što su problemi s disanjem, kijanje, neosjetljivost na mirise i okuse i loš san, mogu trajati mjesecima ili čak godinama. Stručnjaci kažu da takvi kronični problemi mogu biti uzrokovani sezonskim alergijama, devijacijom septuma ili drugim medicinskim uzrocima koji se liječe.
Ako ne možete pravilno disati zbog začepljenog nosa duže od dva mjeseca, svakako posjetite svog liječnika koji može pronaći jednostavna rješenja za vaš problem. Ayham Al-Ayoubi, Londonska bolnica, Daily Mail.
1.Simptomi upozorenja: kihanje na parfem, prašinu ili životinjsku dlaku
Mogući uzrok ovog stanja je alergijski rinitis, odnosno upala nosnih puteva. Alergeni mogu uzrokovati proizvodnju antitijela na imunoglobulin E, kao i curenje iz nosa i opstrukciju disajnih puteva. Stručnjaci tvrde da čak 45 posto ljudi pati od blažih ili težih oblika alergijskog rinitisa, koji se mogu liječiti antihistaminicima ili steroidnim sprejevima.
2.Simptomi upozorenja: sprejevi i kapi ne djeluju
Jedan od mogućih uzroka nazalne kongestije koja se ne popravlja uprkos liječenju je devijacija nosne pregrade. Ponekad je stanje uzrokovano ozljedom u djetinjstvu, dok je kod nekih stanje urođeno.
Šest do osam sati dnevno jedna nozdrva obavlja 80 posto ukupnog posla disanja, a zatim druga nozdrva obavlja isti posao. Ako je dijafragma oštećena, jača strana može izvršiti samo oko 40% svoje pune funkcionalnosti. Ayub.
Jedini efikasan tretman za ovo stanje je rutinska operacija za ispravljanje septuma.
3.Simptomi upozorenja: Izduvate nos, ali ništa ne izlazi
Stručnjaci objašnjavaju da polipi u nosu mogu blokirati disajne puteve i uzrokovati začepljenost nosa. Ostali simptomi uključuju gubitak mirisa, sluz koji teče niz grlo ili promjenu boje glasa. Polipi također mogu uzrokovati kroničnu upalu sinusa.
Najbolji način za liječenje polipa su steroidni sprejevi, a ako se problem nastavi, konačno rješenje je operacija.
4.Simptomi upozorenja: Stalni osjećaj hladnoće
Sezonski alergijski rinitis (oblik polenske alergije) je najčešći uzrok ovog stanja. Ostali simptomi uključuju glavobolju i druge simptome slične gripi. Može se liječiti antihistaminskim sprejom za smanjenje otoka nosnog tkiva ili steroidnim sprejom.

5.Simptomi začepljenosti nosa: Začepljenost nosa noću
Nealergijski rinitis uzrokovan suhim zrakom u klimatiziranim prostorijama je čest uzrok ovog problema. Simptomi se postepeno pogoršavaju, a najuočljiviji su noću kako se dotok krvi u nos povećava.
Doktori sugeriraju da je najbolje rješenje otvoriti prozore i isključiti klimu.
6.Simptomi upozorenja: Hrkanje u djetinjstvu
Hrkanje kod djece često uzrokuju adenoidi, male žlijezde u stražnjem dijelu nosa koje obično nestaju u odrasloj dobi. Njihovo širenje može uzrokovati probleme s disanjem pa dišu na usta, uzrokujući hrkanje. Adenoidi se mogu ukloniti kirurški, a većina problema nestaje bez liječenja do oko desete godine.
7.Simptomi upozorenja: bol u licu
Najčešći uzrok boli u licu uz začepljenost nosa je sinusitis. S obzirom na to da nakon 12 sedmica nema liječenja, počevši od akutne faze bolesti, javljaju se hronični simptomi koji se ponekad poboljšavaju, a ponekad pogoršavaju. Obično ga uzrokuje virus i ne reagira na antibiotike. Toplina lica može ublažiti bol ili nelagodu, au ekstremnim slučajevima može biti potrebna drenaža sinusa.

Preporučujemo