Nakon filmske adaptacije, objavljena je televizijska serija o borbama jedne prosperitetne vranjske porodice u 19. veku. Serija pod nazivom “Nečista krv – greh predaka” inspirisana je višestrukim delima proslavljenog srpskog autora Bore Stankovića. Ova televizijska serija premijerno je prikazana 4. decembra na RTS-u i istražuje istoriju porodice koja je vodila do događaja iz čuvenog romana. Roman “Nečista krv” i njegova odgovarajuća serija upućuju na drevne i napuštene tradicije kao što su levirat i sororat.

Levirat se odnosi na ženu koja se udaje za brata svog preminulog muža, s obzirom da nisu imali zajedničke djece. U nekim istočnim društvima, brak levirata smatran je zakonskom institucijom koja je zahtijevala od brata da oženi udovicu kako bi se osigurao nastavak porodične loze. Ova praksa se razlikuje od braka u Sororateu.

U istočnoj Srbiji je nekada bio običaj da se udovac oženi sestrom svog preminulog partnera, sve dok ona nije bila udata. Ova tradicija je bila posebno rasprostranjena kada je muškarac imao djecu sa svojom prethodnom partnericom. Praksa se nastavila sve do sredine 20. vijeka, a zasnivala se na vjerovanju da se o djetetu bez majke najbolje može brinuti majčina sestra.

Zanimljivo je da je u moderno doba zabilježeno nekoliko primjera ovakvog braka, iako s različitim motivacijama. U pojedinim socijalno ugroženim područjima snahe će se razvesti od muževa i udati za svekra kako bi naslijedile očevu ili djedovu penziju, iako je to nezakonito, matičari još uvijek svjedoče o tome. Vrijedi napomenuti da se ovaj fenomen razlikuje od izvorne tradicije i po svojim okolnostima i po obrazloženju.Važno je napomenuti da se ovaj fenomen razlikuje od izvornog običaja kako po svojim okolnostima, tako i po svojim motivima.

Preporučujemo