POTRENI SASTOJCI ZA TORTU:
6 jaja
6 kašika šećera
2 kašike rendanog plazma keksa
4 supene kašike seckanih oraha
Sastojci kreme:
6 žumanaca
200g šećera
250 g margarina
300 g rendanog plazma keksa (za tortu – 2 kašike)
200 g seckanih oraha
2 dcl soka od pomorandže (može gušće od breskve i jabuke)
Sastojci za karamel protein:
6 belanca
300 grama šećera (6 supenih kašika prženih)

NAČIN PRIPREME:
za tortu:
Odvojite bjelanjke od žumanaca i umutite mikserom na najvećoj brzini u čvrst snijeg ili bjelanjke umutite u pahuljice. Postepeno dodajte šećer i miješajte na velikoj brzini da se šećer otopi. Zatim smanjite brzinu i dodajte jedno po jedno žumanca, lagano miješajući (za ovaj dio možete koristiti i ekspres lonac).
Nakon što ste dodali sve žumanca, postepeno dodajte mljeveni plazma keks i mljevene orahe, lagano miješajući.
Kolačiće sipajte u pleh podmazan margarinom i obložen papirom za pečenje. Možete koristiti i kalup za tortu. Stavite u zagrejanu rernu na 200°C i pecite oko 20 minuta.
Zatim provjerite čačkalicom ili drvenim štapićem.Ako se zalijepi kada ga izvadite iz torte znači da još nije gotovo i treba još malo.
za kremu:
Odvojite bjelanjke od žumanaca i stavite bjelanjke u frižider. Žumancima dodati šećer, pa staviti na paru (u lonac staviti kipuću vodu da se žumanca ne bi lepili) i mikserom umutiti dok žumanca i šećer potpuno ne pobele. Zatim kuvajte dok se masa malo ne zgusne. Maknite sa vatre.
U kuvana žumanca dodati margarin i malo rendanog plazma keksa i umutiti mikserom. Zatim dodajte još malo keksa, pa još malo soka i tako dok se sve ne potroši, stalno mješajući mikserom. Na kraju dodati seckane orahe, promešati i krema je gotova.
Za bjelanjke:
Umutite bjelanca koje ste odvojili. Umućene bjelanjke postepeno dodajte šećer (rezervirajte 6 kašika). Mora biti jako čvrsto.
Posebno pržite 6 kašika šećera. Dok se prži, stavite šporet na srednju vatru da šećer ne zagori. Prvo malo promiješajte, ali ne malo, ali kada se šećer počne topiti, miješajte dok ne porumeni i postane potpuno tečan.
Kada se šećer otopi, u tankom mlazu uspite u bjelanjke uz neprekidno mućenje bjelanjaka mikserom na najvećoj brzini. Kada se sav šećer i karamela izmešaju, kolač je gotov.
Tortu namazati kremom i na kremu premazati kuglice od bjelanaca od karamela, ali neka izgleda kao polulopta. Kašikom napravite neke šare na obliku i vaša torta je gotova. Ako je moguće, ostavite u frižideru jedan dan i pijte hladno. Uživajte i javite nam svoje utiske!
bilješke:
Prilikom rezanja kolača koristite zagrijani nož kako biste spriječili da se bjelanjci skinu i zalijepe za nož.
Veličina kalupa za tortu: 24 cm

Preporučujemo