Savjeti

Žene, pod hitno očistite veš mašinu: Odjeća vam se pere u fekalijama ako to nikada ne radite!

Studije su pokazale da čak 25 mašina za veš u sebi ima fekalne bakterije u tragovima koje su dospjele tu preko naše odjeće.

Međutim, nemojte paničariti. Jako lako, brzo i jednostavno možete očistiti to u samo par poteza.

Trebate znati da je neophodno da svakih par mjeseci detaljno očistite svoju veš mašinu, dakle i pregrade, gumu, vrata, posude za prašak, bubanj, a ovako ćete to da uradite.
Guma i ladica
Trebaju vam samo krpice koje ćete nakvasiti u sirće i četkica za zube, i time ćete brzo, lako i jednostavno da očistite gumu na vratima veš mašine koja cijelo vrijeme zadržava sav višak vode i samim time i prljavštinu.

Možete taj dio isto tako poprskati asepsolom pa pobrisati nekim ubrusom. Ukoliko uočite da se štroka sa grume neće da skine, vrlo vjerovatno je buđ ušla u nju, zbog čega je onda najbolje zamijeniti je novom. Savjetujemo vam da nakon pranja, vrata držite otvorena.

Pregrade gdje se ubacuje prašak se idealno mjesto za nakupljanje bakterija i buđi. Izvadite ladicu i onda je operite dobro pod jakim mlazom vode, koja bi trebala biti barem mlada. Ukoliko vidite da se ne skidaju tvrdokorni ostaci praška, onda uzmite jedan lavor i napunite ga toplom vodom i naspite sirće ili deterdžent pa ladicu potopite u tu vodu. Nakon dva sta stajanja izvadite i onda dobro istrljajte ladicu nekom spužvom, isperite vodom, osušite i onda vratite tamo gdje ona stoji.

Ostatak teksta možete pročitati na linku OVDJE.