Zanimljivosti

Žena sa 7 doktorata, 5 sinova, 2 kćerke i nosi odjeću od 100.000 dolara – “Ženi je mjesto u kuhinji, pegla u ruci. Za ostalo je previše glupa. – Zašto glumiš da si bolja od nas”

Sheikha Moza bint Nasser zove se dama idealnog stila, i ona je žena katarskog emira i ona je jedna od njegove tri supruge.

Ovu ženu krasi inače elegancija, stil i sofisticiranost. Ona se sa samo 18 godina udala za emira, još davne 1977. godine. U to vrijeme je studirala na Univerzitetu u Kataru, a devet godina nakon udaje stekla je zvanje diplomiranog sociologa. Moza naravno svoje znanje sjajno primjenjuje u prkasi, aktivna je u ogromnom broju organizacija, a između ostalog to su Organizacija za obrazovanje, nauka i razvoj zajednice, Arapska demokratska organizacija, kao i razne organizacije za pomoć djeci.

Ona je značajan član Katar fondancije, kojom inače upravlja njen muž, koji je inače izgradio Grad obrazovanja u dohi, te je zaslužan da u Kataru danas imamo američke fakultete. Sheikha je pokrenula u Gazi izgradnju ogromnog broja obrazovnih institucija, a s obzirom na svoj rad i doprinos dobitnica je čak sedam počasnih doktorata. Ipak, za sebe kaže da je najviše ponosna na svoju djecu. U braku sa emirom ima dvije predivne kćerke i čak petoricu sinova.

Ona je pažnju javnosti privukla svojim besprijekornim stilom i izgledom. Tvrdi da je za nju najveća ljubav njen muž, a njihov sin Tamim je proglašen za prijestolonasljednika, mada nije najstariji sin. I Vogue ju je uvrstio među 5 najbolje obučenih žena diljem svijeta. 365 godina se oblači po visokoj modi kao što su Chanel, Dior i slično tome. Ona kupuje odjeću koja košta i do 100.000 dolara, koja je specijalno dizajnirana za nju.

Naravno, ona uvijek dobija i razne kritike, pa se tako javljaju oni blago zaostali muškarci, kao što je ovaj korisnik Facebook-a koji je napisao (prevedeno):

“Ženi je mjesto u kuhinji. Kuhanje i peglanje. Za sve ostalo je isuviše glupa. Šta ti misliš? Da si nešto bolja od nas? Pametnija, ljepša?”

Šta vi mislite?