Savjeti

ZAVESE SE ŽUTE OD CIGARETA? Evo kako da ih opet izbelite, NEMOJTE NIŠTA BACATI – sve sastojke imate u kući!

Žute zavjese definitivno su ogroman problem svakog domaćinstva, ali najveći je to problem u onim domaćinstvima u kojima boravi pušač ili ukoliko su svi pušači u toj kući.

Kako god, prije ili kasnije, žute zavjese će vam udarati u oči. Svi imamo svoj metod pranja zavjesa i općenito bijelog rublja i svi smo manje-više zadovoljni rezultatima. Danas ćemo vam ponudit neke savjete za još učinkovitije pranje zavjesa.

Prilikom pranja zavjesa trebaju se upotrebljavati najkvalitetniji deterdženti, a savjetuje se da se upotrebljava isti deterdžent koji inače koristite za sve ostalo bijelo rublje. Postoje, naravno, specijalizirani deterdženti koji su namijenjeni striktno za pranje zavjesa, kao i ono što dosta ljudi koristi, a to je deterdžent za izbjeljivanje. Savjetuje se pranje zavjesa na temperaturi od 90 stepeni, ali samo ukoliko su to pamučne ili pak končane.

Kao i uvijek, soda bikarbona pojavit će se među domaćim savjetima, a izbjeljivanje zavjesa nije ništa drugačije. U kadu ulijte mlaku vodu i dodajte u to par kašika sode bikarbone. Kad se soda bikarbona otopi, odmah ubacite zavjesu. Ukoliko je na redu zavjesa, koja je odavno postala tamnije žute boje, prije pranja u mašini za veš morate je namočiti u vodi s miješanim deterdžentom za rublje najmanje dva sata. Tek nakon kiseljenja operete je u mašini.

Ukoliko je zavjesa zamrljana, postoji i jednostavno rješenje za ovaj problem. Gotovo sve mrlje mogu se ukloniti limunovim sokom. Prvi korak je navlažiti zamrljani dio, a zatim ga preliti limunovim sokom. Poslije toga je potrebno kompletnu zavjesu opet staviti u vodi razrijeđenim deterdžentom. Ne savjetuje se sušenje zavjesa unutar sušilice, najbolji način sušenja zavjesa je postavljanje na njihovo mjesto dok su one još mokre. Osušite izbjegavajući korištenje pegle.