Savjeti

ZAŠTITE KUĆU OD ZMIJA! Stavite OVO u dvorište, beštije od OVOGA beže glavom bez obzira!

Usred ljeta smo, vrijeme za koje vjerujemo da svi sigurno prosto obožavate, doba godine kada nije zima i kada nema kiše i za lijeka. 

Svi mi sasvim sigurno volimo sunce jer je vrijeme da se konačno malo okupamo i zaboravimo nakratko na koronavirus. Ali, s ljetom, posebno ako ste negdje u prirodi, dolaze i neki drugi problemi poput krpelja, komaraca, ali i zmija koje mogu biti više neugodne. 

Možete preživjeti krpelj ili komarca, ali ako naiđete na otrovnu zmiju i ugrize vas, a nemate pomoć u blizini, onda možete zakomplicirati svoj život. Ali, vrlo važna stvar koju ne smijete nikada zaboraviti je da vas zmija prva nikada neće napasti, odnosno ako nema osjećaj da je napadnuta. Ali, to je vrlo teško učiniti kad hodate travom i zakoračite na nju.

Kako da znate da je blizu zmija, tačno pod vašim nogama? Ove su godine postale više nego nametljive i ima ih bukvalno na svakom koraku. Dokaz za to je da su počele ulaziti u kuće, ali i stanove u gradovima. UKoliko imate dvorište, uzmite plastičnu bocu i ulijte benzin ili ulje i ostavite da stoji negdje u uglu vašeg dvorišta, ispred kuće. Zmije prosto ne vole tu aromu i bez obzira na sve pobjeći će što dalje. Imamo drugi način i to je nešto prirodno. Ukoliko imate ježa u dvorištu, nemojte ga ganjati, već ga ostavite tamo, jer se zmije jako boje ježeva. Ukoliko nemate pravog ježa, jednostavno kupite plastičnu igračku i ostavite je u dvorištu, vizualno će to također imati sjajan učinak.