Novo Vijesti

ZABORAVITE NA MORE I SUNČANJE! – ŠOKANTNA PROGNOZA ZA LETO, ovo se nikada pre nije dešavalo! – Spremite se za …

Zadnjih nekoliko decenija se primjeti koliko ljudi negativno utiču na svoju okolinu tako što smo doveli do otapanja ledenjaka i klimatskih promjena koje su sve gore i gore iz dana u dan. Dok svjetske vođe vrte monopol i crpe našu prirodu i samim tim oštećuju i kvalitet života i stanje planete, mi trpimo najčudnije vremenske pojave.

Više nije nenormalno da cijelo ljeto imamo grmljavinu i kiše a da preko zime svaki dan gledamo ozeblo sunce i ne znamo da li da obučemo jaknu ili majicu kratkih rukava. E pa i ovo ljeto možete očekivati jako promjenjivo vrijeme kaže meteorolog Nedeljko Todorović. Izjavio je da se spremimo za relativno topao juni i juli ali sa čestim pljuskovima i grmljavinom. Tek u augustu bismo mogli doživjeti pravo ljeto ali ni to još nije sigurno.

Budući da nas čeka dosta grmljavine, podijelio je s nama nekoliko savjeta za zaštitu sebe i svog kućanstva od udara munje koji umije da bude smrtonosan. Istakao je da nipošto ne budete na otvorenom, a naročito ne na livadama ili poljanama jer ste tek onda nagrabusili. Također je izjavio da ne idete u vodu niti da stojite ispod usamljenog drveća. Najbolje je otići u zatvoren prostor koji je zaštićen gromobranom, dok nelegalna gradnja nema taj nivo zaštite.

Ako ste daleko od doma, najbolje čučnuti kod neke šikare i čekati da to sve prođe. Iako zgrade zaštićene gromobranom pružaju najbolju zaštitu od grmljavine, da biste zaštitili svoje električne uređaje, nabavite uređaje za prednaponsku zaštitu tako da vam računar i ostale sprave budu sigurne.