Novo Vijesti

VRISAK OKAMENJENE MAJKE: 326 SRPSKIH DEVOJAKA SE UHVATILO ZA RUKE PRED USTAŠAMA I SKOČILO U REKU NE ČEKAJUĆI KAMU I NOŽ! – ZLO DA SE NIKADA NE VRATI! (FOTO)

Stari Brod na Drini koji se nalazi malo iznad Višegrada je mjesto koje je poznato po istinitoj legendi koja se decenijama prepričava. Na Mladence 1942. godine se 326 djevojaka iz ovog mjesta uhvatilo za ruke i skočilo u hladnu Drinu jer nisu željele da dopadnu u ruke ustašama.

Još uvijekima onih koji se sjećaju ovog događaja a kako  istorija kaže iz Sarajeva su u proljeće ustaše krenule da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo. Tada je srpski narod sa ovih područja krenuo u zbjegove prema Srbiji, ali ih je u Višegradu zaustavila italijanska vojska. U zbjeg u kojem je bilo oko šest hiljada srpskih staraca, žena i djece je stiglo oko 10 hiljada ustaša koji su zvjereski mučili i ubijali svakog ko im se našao na putu.

Silovali su žene, odsjecali udove, vadili oči, malu decu bacali u vis i dočekivali ih na bajonete. Ljubica Planičić kojaje nekim čudom preživjela ovu strahotu je za Kuriri ispričala kako je u Miloševiće otišlo oko dvije hiljade srba, a  niko se živ nije vratio, leševi su danima plutali Drinom koja je bila crvena od krvi.

Mlade cure su najgore prošle a skakale su u smrt i ledenu rijeku samo da ne bi dopale ustašama u ruke. Danas su na ovom mjestu stardanja podignuti muzej i crkva čiji se krst izdaleka vidi a u vodi se nalaze okamenjeni kipovi majki i očeva koji kao da i sada spuštaju krik za svojom djecom. U vodi se nalazi i okamenjeni spomenik majke i djeteta u naručju a na zidu je ispisano šest hiljada imena koje su zločinci ubili.