Koliko ste se puta našli u situaciji da se preispitujete sa osnovnim pravilima vožnje? Vozači tako ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu, a upravo nepoštivanje pravila uzrokuje najteže nesreće.

U nastavku vam donosimo jednu uobičajenu situaciju u kojoj se svaki vozač može redovito naći u bilo kojoj ulici. Tri automobila, bez prometnih znakova, semafora ili prometnih policajaca. Ko ovdje ima prvenstvo u prolazu?

Na raskrižju ili u susretu s drugim vozilom, vozač je dužan propustiti vozilo koje dolazi s njegove desne strane – pravilo desnice, piše portal Itablice.com. Iznimno od ovog pravila, tramvaj u svim slučajevima ima prioritet prolaska (osim ako prometnim znakom nije drugačije određeno).

Također, vozila s pravom prolaska ili vozila s pratećim svjetlima, sa upaljenim svjetlima, imaju najveći prioritet i pravo prvenstva prolaza u svim slučajevima, čak i u odnosu na tramvaj.

Vozač vozila koje na raskrižju skreće lijevo, dužan je propustiti vozilo koje u križanju dolazi iz suprotnog smjera, zadržava smjer kretanja ili skreće udesno, ako prometnim znakom nije drugačije određeno.

Također, vozila s pravom prolaska, odnosno vozila u pratnji, s upaljenim rotirajućim svjetlima, u svim slučajevima imaju najveći prioritet i pravo prvenstva prolaza, čak i u odnosu na tramvaj.

Iznimno od gore navedenih prometnih pravila, na nereguliranom raskrižju, vozila s pravom prolaska i vozila s pripadajućim rotirajućim svjetlima imaju pravo prvenstva u svim slučajevima.

Izvor: Novi.ba

Preporučujemo
Loading..