Novo

VELIKO OTKRIĆE – Kinezi otkrili sistem za mijenjanje vremena – Bog kaže “kiša”, oni žele sunce – Nije problem

Kineska vlada je prošle sedmice objavila plan za drastično povećanje upotreba tehnologije koja vještački mijenja vrijeme.

To je tehnologija ili postupak pri kojem se ispaljuju molekule srebra u nebo radi ubrzavanja kondenzacije i stvaranja oblaka, zove se zato “cloud seedinga” (zasijavanje oblaka, op.pr.). Ovi sistemi već decenijama i Kina je to često koristila do sada.

Kako CNN izvještava, Kina sad planira povećati ukupnu površinu područja za ispitivanje vremenskih promjena na 5,5 miliona kvadratnih milja do 2025. godine – Radi se o velikom povećanju i sama ta površina je veće od površine cijele Indije.

Mnogi ukazuju na to da bi sve to enormno moglo uticati na okoliš , pa čak i moglo uticati na odnose sa susjednim državama i dovesti, nedaj bože do sukoba.

Kina i Indija dijele dijelove granice, često su se zbog toga sukobili verbalno.

Indija je poznata po svojim monsunskim kišama a sama monsunska sezona je postala nepredvidiva zbog ubrzanih klimatskih promjena, pa su opravdane strepnje da bi to moglo itekako uticati na Indijsku poljoprivredu .Stručnjaci u Indiji su zabrinuti da Kina svoju sposobnost upravljanja kišom i snijegom može koristiti kao premoć.

Istraživači Nacionalnog tajvanskog univerziteta su istraživali ovu pojavu i zaključili da ako ne bude koordinacije u aktivnostima oko promjene vremena moglo bi doći do optužbi za ‘krađu kiše’ između susjednih regija”, što su opisali u svom radu objavljenom 2017. u Geoforumu.

Do sada je Kina koristila ovu tehnologiju za promjenu vremenskih prilika kako bi prilagodila vremenske prilike za neke velike događaje kao što su uradili prije Olimpijskih igara 2008. Ili većih političkih sastanaka I smotri ,a sve kako bi se ti događaji odvijali po lijepom vremenu.

Ali ako ovo planiraju provesti, povećanje Sistema bi moglo zahvatiti promjene vremena i u okolnim zemljama a ne samo u Kini pa bi moglo biti problematično.