Novo

UPOZORENJE ZA PLIVAČE NA SRPSKOM, KOJE NIKOME NIJE JASNO! Šta da radite ako vas uhvati vir? Plivajte u pravcu TANGENTE! GORE DRUŠTVENE MREŽE!

U današnjem članku ćemo se baviti jednom jako bitnom temom, posebno u ovom periodu kada je nastala ljetna sezona i kada su kupališta krcata sa ljudima koji su došli da se malo rashlade. Svjedoci smo da svake godine neko izgubi život tako što se utopi, a kada je riječ o Srbiji, već u poslednje vrijeme imali smo priliku da vidimo da je mnogo ljudi izgubilo svoje živote, i da su se utopili.

Svakako da je vrlo važno da ste dobar plivač i da idete na sigurna mjesta za kupanje, a isto tako ukoliko se desi nešto da znate kako da reagujete u tom slučaju. Na društvenim mrežama nastao je opšti haos zbog uputstva za plivače koje uhvati vir na Štrandu, a ovo uputstvo izazvalo je brojne komentare i reakcije, jer mnogima nije bilo jasno šta oni zapravo treba da rade u slučaju davljenja. Kao i svuda, sezona kupanja počela je i na novosadslkom Štrandu, a JKP “Gradsko Zelenilo” iz predostrožnosti postavilo je upozorenje za plivače.

U pomenutom uputstvu između ostalog pisalo je: “Ako vas uhvati vir, održavajte se na vodi i ne pokušavajte da isplivate pravolinijski od centra vira. Pustite da vas okrene dva-tri kruga, a onda snažno zaplivajte u pravcu tangente kretanja vira”. Upravo to zbunilo je mnoge, tačnije termin koji su oni upotrijebili a to je tangenta, pa su tako počeli da se nižu razni komentari, a neki od njih glasili su: “Ako se ne sećate, tangenta u geometriji je prava koja dodiruje krivu. Tako da “prevod” ovog natpisa bi verovatno bio da kad vas vir izbaca dva tri puta, pošto jelte niste otplivali pravolinijski, kad dođete na obod tog kruga onda dijagonalno krenete da plivate od njega”. Ostatak teksta pročitajte ovde.