Brod Diamond Princess je u Japanu već 2 sedmice u karantinu, od 5. februara ima 39 novih slučajeva pozitivnih na koronavirus, saopštilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Ministarstvo kaže da su svi srpski državljani na brodu dobro, mada se jedan od njih momentalno nalazi u izolaciji, čeka testiranje. Japanske vlasti objavile su zvanične podatke da su u na tom brodu ukupno jedan državljanin Crne Gore i 14 državljana Srbije. Konkretno, potvrđeno je da ima novih slučajeva pozitivno testiranih na koronavirus, a ukupan broj pozitivno testiranih slučajeva je sada 174, od ukupno 492 testirana subjekta.

Među 39 novih testiranih sa pozitivnim rezultatm, uključujući 29 putnika i deset članova posade, jedan tinejdžer je prvi put testirao pozitivnost na koronavirus. Četiri od njih su sada u kritičnom stanju, saopštilo je srpsko ministarstvo vanjskih poslova.

Naglašava se da je od 14 građana Srbije, koji su se nalazili na ovom plovilu, jedan od članova posade izvjestio da je bio kratko u kontaktu sa jednom osobom koja je bila testirana i da je zaražena koronavirusom. Ta je osoba bila u izolaciji poslednja tri dana.

Ovaj član posade doduše još uvijek nije testiran, a Ambasada Republike Srbije je sada zvanično zatražila od Princess Cruises i Carnival Australia, kao i Ministarstvo vanjskih poslova Japana da se test što brže završi.

Kada su u pitanju ostali putnici iz Srbije, Ambasada je u svakodnevnom kontaktu sa njima i ima provjerene informacije da se svi dobro osjećaju, za sada. Od juče je bio tim ljekara i medicinskih sestara iz Društva za prevenciju i kontrolu infekcije na brodu i oni su provjerili životne uslove putnika. Inače, do danas je u Japanu registrovano tačno 203 pozitivno testiranih na koronavirus, od kojih je 174 sa ovog broda.

Preporučujemo