I ovaj dan kreće sa jako lošim vijestima i zemljotresima koji se u zadnje vrijeme događaju sve češće. Bukvalno ne može proći nijedan dan, a da ne osvane vijest da se negdje ili kod nas ili u svijetu dogodio zemljotres.

A kada shvatimo da smo prije mnogo godina gledali zemljotrese, požare i cunamije samo preko televizije, a da se to sve događa i nama, tačno nas uhvati jeza.

Početkom godine se dogodio strašan zemljotres u Albaniji, gdje je stradalo ne samo jako puno kuća i automobila, već je i dosta ljudi bilo povrijeđeno, a bilo je i mrtvih. Vrlo brzo nakon toga dogodilo se nekoliko zemljotresa u Sloveniji i Bosni i Hercegovini, a onda i u Srbiji. Na početku čitave ove priče sa koronavirusom dogodio se zemljotres i u Zagrebu, o čemu smo vas ranije izvještavali.

Kod svih tih zemljotresa je bila počinjena ogromna materijalna šteta, od nekoliko stotina milijardi dinara (preračunato), a jučer se ponovo dogodio jedan zemljotres i to u BiH, nedaleko od Sarajeva gdje je i krajem 2019. već bio jedan jak zemljotres. Ovaj put se zemlja tresla na 26 kilometara jugozapadno od glavnog grada BiH, a zemljotres je imao jačinu od 2,6 stepena po Richterovoj skali.

Sve se to dogodilo u subozu tačno u 13:57h po lokalnom vremenu, i to na dubini od 10 kilometara ispod zemlje. Šta vi mislite o svemu ovome? Zbog čega se u skorije vrijeme događa ovoliko loših stvari? Šta je uzrok svemu ovome? Šta nas još sve čeka u bližoj budućnosti?

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.