Zdravlje

TREBA LI SKINUTI GRUDNJAK PRIJE SPAVANJA: Cijelo vrijeme mislimo pogrešno, evo šta je dobro za zdravlje

Grudnjaci su sastavni dijelovi “intimnog rublja”svake djevojke i žene. A ima ih različitih u ponudi, raznih oblika, sa dodacima ili bez i sve se žene slažu da sa grudnjakom grudi ljepše izgledaju.

Ali kada se pođe na spavanje, treba li skidati grudnjak? Šteti li to zdravlju žene ili joj pomaže kako bi što bolje oblikovala grudi.
Stručnjaci koji se bave i zdravljem žena ali i dizajnom grudnjaka imaju podijeljena mišljenja.

“Odlazak u krevet sa grudnjakom može možda biti udobno ali sa sigurnošču mogu reći da sigurno neće pomoći u tome da ne dođe do opuštanja grudi” iznijela je svoje mišljenje Anđelika Kavouni, estetski hirurg.

Naravno ako ženama nije neudobno, ako ih ne žulja grudnjak onda ne treba da trpe i da spavaju sa grudnjakom jer im neće donijeti ljepše i čvršće grudi kako neke misle.  A neke žene pak smatraju da nije zdravo nosiiti grudnjak po cijeli dan pa ga treba na spavanju skinuti.

Doktorica Amber Gat, na pitanje o nošenju grudnjaka, izjavljuje:

“Nema nikakvih naučnih dokaza da odlazak u krevet sa grudnjakom nanosi štetu zdravlju žene a takođe su i studije koje su provedene vezano za oboljenja dojki kod žena i nošenja grudnjaka, nisu pokazale nikakvu vezu između toga.”

“Rizik od oboljenja dojke je sličan kod svih žena bez obzira dali nosile grudnjak ili ne, nema veze kada su počele nositi grudnjak niti kakve su grudnjake preferilale”-naučnik uključen u studiju, Lu Čen.

Znači, treba napraviti sebi da je udobno spavati, a ako žene vole ići u krevet sa grudnjakom neka to bar bude onaj bez žice jer je udobniji i neće žuljati pri okretanju. A sigurno neće doprinijeti boljem oblikovanju grudi, one će se spuštati s godinama, zbog dojenja ili jednostavno zbog gravitacije.