Savjeti

SVI kucate u drvo da zlo ne čuje, a kad čujete koje je pravo značenje, NEĆETE SE VIŠE USUDITI!

Da li Vam se dešava da u jeku neke priče kucnete u drvo? Ili pak kucate u drvo za sreću? Ili imate neko drugo ubijeđenje zašto to radite? Ako to radite samo sete jedna osoba od mnogih koje na taj način daju potvrdu svojoj priči ili tjeraju strepnje od lošeg ishoda nekog dešavanja.

To sujevjerje o ulozi kucanja u drvo se spominje u mnogim kulturama širom svijeta pa tako i kod nas kada se jednostavno koristi kao način da se donese sreća u životu ili pak da se odbije loša sreća od jedne osobe ili dešavanja.

Nema nekih zvaničnih podataka o tačnom porijeklu „kucanja o drvo“ ali je jedno od najčešćih objašnjenja je da se ovo proteže još od vremena davnih paganskih kultura kao što su Kelti. Prema njihovom vjerovanju duhovi i bogovi su živjeli u drveću pa su tako kucanjem u drvo željeli skrenuti pažnju duhova i bogova koji su u drvetu kako bi ih zaštitili. Ali se takođe tumačilo kao i način da se zahvali bogovima kako bi bilo malo sreće u životu.

Drugo tumačenje je da se kucanjem u drvo tjeraju zli duhovi ili da se spriječi da zli duhovi čuju kada se priča o nekim srećnim okolnostima i time spriječe da se “urekne”sreća. U kršćanstvu se kucanje o drvo povezuje sa drvenim krstom na kojem je Krist razapet. U Judaizmu je kucanje u drvo jedna vrsta tajne komunikacije kako bi ljudi izbjegli inkviziciju a tri puta kuckanje je bila tajna šifra koja je omogućavala ulazak u sinagogu. Pa se ovdje može reći da nije bilo sujeverje u pitanju nego se može govoriti o preživljavanju.