Zdravlje

Svetski poznati doktor(105) UPOZORAVA! Ako želite da ostanete živi, IZBACITE MOMENTALNO ove namirnice iz kuće: DOKRAJČIĆE VAS MOMENTALNO! (FOTO)

Poznata pjesma Đorđa Balađevića sa naslovom “Al se nekad dobro jelo baš” možda najbolje opisuje naš mentalitet i naše prehrambene navike.

Naša kuhinja je bogata mastima i tijestom a naročito u zimskom periodu ,kada su hladni dani,više vremena u kući onda se pribjegava često rezanju suhomesnatih proizvoda,pečenica i slično.

Kod nas se uvijek tako jelo a sada su sve glasniji povici da treba izbjegavati većinu tih dijelova u prehrani na koju smo mi navikli.
A ono što svakako svi upozoravaju da treba izbaciti iz prehrane i jelovnika su produkti iz domena brze prehrane. Ukusni pomfriti, hamburgeri, čizburgeri i slične poslastice sa grila su prave ubice našeg zdravla, kažu nutricioniste.

Činjenica je da je sve više osoba koje imaju problema sa visokim pritiskom, sa alergijama, sa dijabetesom i pretilošću. A što je najtužnije, u svijetu je u porastu i broj mladih osoba i djece koje imaju višak kilograma a od toga polaze onda i druga oboljenja.

Kada kažemo da neko ima 105 godina, onda se odmah pomisli na krhku bolešljivu osobu ali ne, ovdje je riječ o poznati britanski nutricionista Rik Grenkland koji kaže da za svoje godine može da zahvali samo svojoj zdravoj i kvalitetnoj ishrani. Teške, pržene, masne stvari svakako ne jede a ono što je ovaj nutricionista još izbacio iz ishrane, je i bijelo meso, odnosno file od pilećih prsa. Na njegovom jelovniku nema mjesta ni popularnom sušiju niti tartar odrescima. On tvrdi da je nezdrava hrana i fast food trendovi povećali mortalitet kod ljudi, kao i nikotin i alkoholna pića.