Javnost je godinama zaintrigirana kako se i gde sahranjuju Kinezi u Srbiji. Raspredaju se različiti mitovi, jer za 20 godina, otkad su počeli masovno da naseljavaju Srbiju zemlju, niko nije video nijednu kinesku sahranu u Srbiji.

To veoma kompleksno pitanje ponovo je u žižu interesovanja stavio slučaj kineskog kofera izbačenog na obalu Dunava, u kojem su pronađeni ostaci ljudskog tijela.

Prema Ministarstvu unutarnjih poslova, u Srbiji je privremeno boravilo 4.080 kineskih državljana, dok neslužbeni podaci govore da je taj broj tri puta veći, jer se zna da kineska zajednica slabo surađuje s policijom.

Od 1996., kada su Kinezi počeli masovno migrirati u Srbiju, prema podacima JKP “Pogrebne usluge” Beograd, samo je jedan kineski državljanin pokopan na tradicionalan način, u julu 2009. godine, polaganjem tijela u kovčeg.

“Tradicionalni način sahranjivanja kineskih državljana je kremacija. U razdoblju od 1987. do danas izvršili smo 25 kremiranja. Nakon kremiranja, urnu s ostacima preuzimaju rođaci ili veleposlanstva, s potvrdom ambasade da će urna biti prebačena u Kinu i da su sve urne kremiranih Kineza u Beogradu bile odnesene iz krematorija, bilo da su ih rođaci ili službenici veleposlanstava, i otpremili u Kinu “, saopštila je Služba za pogrebne usluge PUC, Beograd.

Da Kinezi u Srbiji mirno umiru i još uvijek šute za ukopima, potvrđuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Prema njihovim podacima, od 2005. do 2014. godine u Srbiji je umro 31 kineski državljana. O pokojnicima se ne izvještava, jer na mjesto pokojnika stiže još jedan Kinez i “popunjava rupu” bivšeg zemljaka, a grobna mjesta kupuju od mafije, gdje pokopavaju svoje mrtve bez stavljanja tragova ili nadgrobnog spomenika.

Izvor: Novadanas

Preporučujemo
Loading..