Novo Vijesti

STRAVIČNA SUDBINA ČOVEKA KOJI JE POSTAO KRALJ ROMSKE MUZIKE: ŠABAN BAJRAMOVIĆ zbog ljubavi propevao u logoru, stekao svetsku slavu, a UMRO OSTAVLJEN OD SVIH!

Iako je od njegove smrti prošlo već 13 godina pjesme poznatog pjevača Šabana Bajramovića se i danas rado slušaju a ne samo kod nas nego i širom svijeta prema njemu u njegovom djelu i liku postoji jako veliko poštovanje. Njegov životni put je bio jako težak i trnovit.

Mali romski dječak je od siromaštva prešao dalek put do estradne zvijezde kojem se klanjala cijela planeta a sve je počelo sasvim slučajno i to zbog njegove ljubavi prema Lenki, djevojci koju je prvi put vidio kada je imao samo 18 godina. On je tada bio na odsluženju vojnog roka i zbog nje je pobjegao iz kasarne a zbog dezerterstva je osuđen na zatvorsku kaznu koju je izdržavao na Golom otoku.

Poslije je on pričao kako je bio mlad i zaljubljen a kada su ga uhvatili poslali su ga na sud. Bio je siromašan i nije imao novaca da plati advokata a po službenoj dužnosti je dobio kapetana koji u njegovu odbranu nije rekao ni jednu riječ. Tužilac je bio jako surov prema njemu, optužio ga je da je izdao zemlju i da takvi kao što je on ne zaslužuju da žive a nakon tih riječi Šaban je skočio i rekao da ne laje bez veze i da ga ne mogu osuditi koliko on može izdržati.

Ipka tvrdio je da mu jeboravak na Golom otoku donio i neke koristi jer je tamo završio i fakultet i pročitao veliki broj knjiga, naučio je i da svira a na Golom otoku je i propjevao. Ulogoru je osnovao i svoj prvi bend z akoji je sam pisao muziku a kada je odslužio kaznu odlučio je da se profesionalno bavi muzikom i počeo je da pjeva po kafanama. Tada je cijela Jugoslavija ali i svijet čuo za Roma iz Niša koji pjeva čisti bluz kao su često za nejga govorili. Ostatak pročitajte ovdje.