Novo

STRAVA I UŽAS: Spasioci tragaju za 150 nestalih nakon urušavanja zgrade u Miamiju: “SAMO SE MOLIMO ZA ČUDO”

Spasilačke ekipe u Sjedinjenim Američkim Državama još uvijek tragaju za nestalim stanovnicima Miamija koji su se u momentu stravične nesreće, odnosno urušavanja zgrade, nalazili u ovom objektu u sjevernom dijelu grada.

Svi građani koji su svjedočili stravičnom događaju, opisali su urušavanje zgrade kao udar groma koji je pratilo urušavanje par desetina stanova u sjevernom djelu Miamija.

Snimci urušavanja zgrade su obišli cijeli svijet, a gradonačelnik Miamija je opisao dešavanje kao neopisivu tragediju, a snimci s lica mjesta je opisao kao potresno svjedočanstvo užasne nesreće.

Iako spasioci već drugi dan pokušavaju doći do nestalih osoba koje su se u momentu urušavanaj nalazile u zgradi, potraga za nestalim za sada ne donosi rezultate, a spasioci su saopštili kako je pet osoba poginulo, a da se više od 150 vodi kao nestalo.

Uprkos naporima spasilaca, kako dani prolaze tako su i šanse za spašavanje stanovnika koji su se nalazili u zgradi sve manje.

“Svaki put kad zatvorim oči, sve što mogu vidjeti je snimak koji je zabilježio urušavanje zgrade. Svi se molimo za čudo, ali ono je svakim satom sve manje moguće”, rekao je Pablo Rodriguez, stanovnik Miamija čija se majka u momentu urušavanja nalazila u zgradi.

Stanovnici Miamija kao i najbliža rodbina osoba koje se za sada vode kao nestale u blizini mjesta nesreće, na obližnjem teniskom terenu, napravili su spomen obilježje na koje ostavljaju poruke podrške, svijeće, kao i slike osoba koje su živjele u ovoj zgradi.

“Uprkos vrućinama, posjetitelji dolaze kako bi ostavili cvijeće, istakli plakate, zapalili svijeće i pomolili se za živote svih nestalih. Scena je to koja je podsjetila na događaje poput terorističkog napada 11. septembra 2001. godine te brojne druge tragedije koje su pogodile SAD”, pišu mediji u SAD-u.