Zdravlje

Srpski imunolog Borislav Kamenov: “OVO JE NAJVEĆA ZABLUDA O VITAMINU D!” EVO koliko dnevnih doza nam je potrebno, KAKO OVO NISMO PRE ZNALI?!

Za normalno funkcionisanje našeg organizma potrebno je unositi raznovrsnu prehranu, svježe voće i povrće, meso zbog proteina, mahunarke zbog vlakana i sve ostalo što se može svakodnevno pročitati i čuti na stranicama o zdravoj ishrani.

I sve je to tačno, zdrava ishrana je ta koja će nadomjestiti našem tijelu potrebne materijale koji se onda razlažu u tijelu i daju energiju i snagu. Ali stručnjaci sve češće upozoravaju da nam ishrana nije dovoljna da nadomjestimo sve minerale i vitamine koji su nam potrebni. Zato je potrebno pojačati sa drugim suplementima kako bi se tijelu obezbijedio dovoljan broj korisnih tvari.

Znamo da je vitamin C veoma važan, da je brvo sredstvo u odbrani od virusa i bakterija, da ga ima u svim citrus proizvodima, u svježoj paprici, u kiselom kupusu kome je sad i vrijeme za konzumaciju.
Pa onda vitamin A kojeg ima u orašastim plodovima, u kikirikiju… A ono što je jako važno a o čemu se možda malo vodi računa je vitamin D.

Sve mame koje su skoro ili ne tako skoro imale malu djecu znaju da se bebama daju D3 kapi, za kosti. Ali nije to samo za kosti. Obično kažemo da je sunce najbolji izvor D vitamin i to je tačno, u ljetnim periodima treba upijati što više sunčevih zraka i to po cijelom tijelu.

Imunolog Borislav Ivanov iz Srbije je nedavno, pričajući o podizanju imunog sistema kod ljudi, rekao da je dugo vladala zabluda da vitamina D ima sasvim dovoljno u hrani, što nikako nije tačno, nije niti blizu istine.

“U hrani se nalazi vitamin D2, a vitamin D3 je onaj dio vitamin D koji nam dolazi iz sunčeve svetlosti. Kako nismo svi podjednako izloženi suncu i ne apsorbujemo isto sunčevu energiju, to je potrebno uzimati dodatno ovaj vitamin u vidu suplemenata” -rekao je dr.Ivanov.

Dodao je da osobe starije od 65 godina, trebaju dnevno i do 10.000 jedinica, oni mlađi do 5.000 jedinica, a djeca u zavisnosti od doba od 1 do 3.000 jedinica vitamina D na dnevnom nivou. Doktor dodaje da je apsorpcija najbolja kada se vitamin D uzima u vidu kapi i to najbolje ujutro. A ima to i logike, kada smo u zimskom period više zatvoreni u stanu ili kancelarijama, pa onda da pokušamo sa vitaminom D. Šta mislite?