Novo Vijesti

SRPKINJA KOJOJ SU SAGRADILI DŽAMIJU NA DEDOVINI jasno i žestoko poručila FATI ORLOVIĆ: NIKADA NISMO TRAŽILI DA SE RUŠI NITI ĆEMO! (FOTO)

U cijeloj regiji je posljednjih sedam dana najvažnija tema koja je nacionalne strasti ponovo  dovela do usijanja bila rušenje pravoslavne crkve u Konjević polju u Bosni i Hercegovini a koja je bila bespravno izgrađena na privatnoj parceli bošnjakinje Fate Orlović.

Do gradnje je došlo za vrijeme ratnih dešavanja početkom devedesetih kada je svo bošnjčko stanovništvo protjerano, a kada se Fata nakon rata vratila na svoje ognjište u dvorištu je zatekla crkvu. Njena borba da se ista ukloni je trajala više od dvadset godina a pošto nije dobila pravdu na domaćim sudovima obratila se onom za ljudska prava u Strasburu koji je presudio u njenu korist.

Iako su joj opštinske vlasti nudile da proda zemlju Fata je to uporno odbijala i insistirala na rušenju i uklanjanju crkve što je kod srpskog naroda izavalo veliki bijes. Na društvenim mrežama je bilo na desetine hiljada komentara o vom slučaju a jedan od njih je ostavila i Nataša Đerić Stojanović koja je napisala da je u Federaciji BiH na njenoj djedovini bespravno izgrađena džamija koja se nalazi u opštini Kladanj, mjesnoj zajednici Stupari i zaseoku Đerići.

Istakla je kako ona i njena porodica nikada ni u jednom momentu nije tražila da se ova džamija sruši kao što ne bi tražili da je bilo koji vjerski objekat u pitanju. Ona ističe da su tražili samo da im se prizna pravo vlasništva nad zemljom i da im se plati bespravno oduzeto zemljište, ali da njihov predmet već 20 godina stoji u ladicama ondašnjeg suda. Šta vi mislite o ovome?