Zanimljivosti

SRBIJA U ČUDU! Slobodan osmislio patent, ceo stan grejao za SAMO 500 DINARA mesečno! To je samo 1 od izuma, ŠTA REĆI ZA OVAJ? (FOTO)

Kada se malo dublje razmisli,sve današnje uređaje, mašine, auta, telephone ….i sve ono što koristimo pod normalno neko je nekada osmislio ili izumio.

Tada se to nije zvalo patent nego izum, a i tada i sada je potreban niz postupaka i radnji da se nešto patentira. Potrebno je niz eksperimenata, sve za i protiv varijante pa onda ekonomska isplativost, iskorištenost izuma i slično prije nego se nešto proglasi patentom ili izumom. I tada, kada se i patentira ne znači automatski da će doći do masovne proizvodnje i upotrebe. Sigurno ne za sve izume, a za neke će itekako biti primjene.

Jedan primjer je onaj Šveđanina koji je izumio tetrapak, taj izum je nešto što se koristi širom svijeta a on je za taj patent zgrnuo milione

Ili primjer Indijca koji je došao na ideju da spakuje čaj u kesicu, praktično rješenje koje danas možemo naći u svim dijelovima planete.

A opet, ima jako puno ljudi koji jednostavno imaju talenat, nešto sami naprave, osmisle ali to ne publikuju i ne šire u javnosti a u stvari se radi o pravim otkrićima.

Tako je Slobodan Vesić iz Gornjeg Milanovca pravi mali veliki inovator.

Slobodan je završio zanat za eloktromehaničke uređaje, zaposlen i radio dugo, kasnije bio i poslovođa u elektro distribuciji Srbije, a zahvaljujući tom svom pozivu došao je na ideju da napravi gdje mu je i palo na pamet da napravi sat koji ima 5 kazaljki, i koji u isto vrijeme pokazuje koliko je sati na svih 5 kontinenata.

Pored toga, u satu ima i specijalni feser, koji može da radi još 3 dana najmanje ako nema napajanja strujom.

Još je bolju ideju imao kako ugrijati svoj stan. Slobodan zagrijava čitav svoj stan putem TA peći, a svi troškovi striuje i grijanja mu ne prelaze 5.000 dinara mjesečno. Kako? Spojio je TA peć na radijatore, i stan koji ima 55 kvadrata se jako brzo zagrije, i tako očuva temperaturu i do dva dana, što je svakako štedljiva opcija za njega i njegovu porodicu.