Novo Vijesti

SRBI UDARAJU KONTRU: “VRATIĆEMO SVETINJU U INAT FATI I NJENOJ RAHAT KAFI!” – EVO kad počinje izgradnja, šta li će sad reći nena FATA? (FOTO)

Posljednjih dana je tema svih medija u Srbiji i Bosni i Hercegovini rušenje crkve koja se nalazila na privatnom zemljištu Fate Orlović i koja je  sagrađena bez njene dozvole. Naime kako je već svima poznato u Konjević polju su prije rata koji se desio početkom devedesetih većinski živalj bili muslimani koji su protjerani i pobjegli sa ovog područja.

Kada se rat završio i ljudi počeli da se vraćaju na svoja ognjišta, Fata Orlović je u svom dvorištu zatekla pravoslavnu crkvu koja je izgrađena dok nje nije bilo. Ona je sudskim putem tražila da se crkva iz njenog dvorišta izmjesti ali nije uspijevala na domaćim sudovima ništa d a postigne pa je cijeli slučaj stigao do Strasbura koji je presudio u njenu korist i za vikend je crkva srušena.

Ovo je izazvalo na desetine hiljada reakcija kako srba tako i bošnjaka a koje su pokazale koliko je i dalje velika netrpeljivost između ova dva naroda. Fata je napokon dočekala kako kaže, da pravda pobijedi i da je jutro nakon rušenja crkve popila najslađu kafu na svojoj terasi jer sada može da vidi cijelo Konjević polje i da uživa u pogledu.

Međutim o cijelom slučaju se oglasio i načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić koji je rekao kako je odmah pokrenuta inicijativa za gradnju nove crkve odnosno sabornog hrama kao i podizanje spomenika za sve žrtve genocida koji je izvršen nad srpskim narodom u srednjem Podrinju. On je istakao kako je žalosno da se podigla ovolika euforija i oduševljenje zbog rušenja jednog vjerskog objekta i da će gradnja nove crkve krenuti za najviše mjesec dana.