Novo Vijesti

SRBI SPAŠAVAJU ŽIVU GLAVU! OMILJENO SRPSKO LETOVALIŠTE BUKTI U PLAMENU! VETAR OTEŽAVA GAŠENJE, VATROGASCI NE ZNAJU KUD ĆE PRIJE…(VIDEO)

Otkako je došlo lijepo vrijeme, ljudi su već počeli da traže svoju omiljenu lokaciju za ljetovanje i dozu rashlađenja, zbog toga što ovo trenutno doživljavamo krajem mjeseca juna, rijetko kada se doživljala i u mjesecu avgustu.

U nekim krajevima smo imali i plus 40 što svakako nije normalna stvar, a meteorolozi najavljuju da neće sve tu da stane, zbog toga što očekuju još veći pakao vać naredne sedmice.

Ali, sa naglim temperaturama, dolazi i do toga da imamo i sve učestalije požare u blizini morskih ljetovališta, a to je na području Bosne i Hercegovine uobičajeno područje Jablanice i Mostara, gdje redovno svake godine budu veliki požari. Sve je to zbog nepristupačnosti terena do kojih vatrogasci ne mogu doći, pa tako nerjetko imamo i situacije kada moraju i helikopteri da reaguju.

I u Hrvatskoj je bilo isto tako sličnih situacij, ali kod njih to ide dosta lakše i brže, jer priobalna područka su uglavnom opskrbljena sa helikopterim i cesmama za gašenje požara.

Mugla Marmaris koje je poznato tursko ljetovalište gdje veliki broj srpskih turista voli da ljetuje, ovih dana je zahvaćen velikim požarima a vatrogasci ne znaju kako da reaguju u ovakvoj situaciji.

Veliki broj šumara i vatrogasaca uključujući i šest helikoptera i cisterne za vodu, bore se s plamenom kojem je vjetar pomogao da se brzo širi. Guverner Mugle Orhan Tavli je kazao da vjetar u regionu otežava napore u gašenju vatre, a vatrogasci ne znaju šta ih je snašlo doslovno. U požaru je poginuo i jedan zaposleni u turskom Generalnom direktoratu za šumarstvo, a jedan policajac je povrijeđen, tako prenosi Djeli mej.