Riječ, dvije o vremenu. Jutros je jedna vijest prostrujala jako brzo Bosnom i Hercegovinom. Naime, hidrometeorološki zavod Republike Srpske (RS) objavio je danas narandžasto upozorenje za područje Hercegovine, u nekim dijelovima na kojima se očekuju obilne kiše.

Objašnjavaju da je na području Trebinja postavljen narandžasti meteorološki alarm, jer se očekuje da će lokalno uz granicu s Crnom Gorom biti između 40 i 70 l / m2 i do 100 l / m2 kiše.

Narandžasti meteorološki alarm kaže se da je ovaj vremenski period opasan, a savjetuje se oprez i redovito vas obavještava o očekivanim meteorološkim uvjetima, koji mogu biti opasni po cijelu okolinu kojeg on baš tada i pogodi.

Meteorolozi su najavili da je u ostatku regije najavljeno pretežno oblačno i promjenljivo vrijeme uz česte kiše i pljuskove, dok se sunčani dani očekuju na sjeveru i sjeveroistoku zemlje, tokom dana. Dnevna temperatura zraka bit će od 12 do 18, u planinama oko sedam stupnjeva.

Biometeorološki uvjeti su loši u cijeloj državi, izraženiji u Hercegovini. Nestabilno vrijeme, uz južne struje, stvorit će ozbiljnije probleme ranjivim ljudima. Moguće su meteropatske reakcije poput reume i boli na mjestima ozljede, nervoza i dekoncentracija. Preporučljivo je smanjiti aktivnosti.

U nedjelju 10.11.2019. Pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima kiša u većini krajeva. Ujutro i poslijepodne kiša uglavnom u Hercegovini, dijelovima središnje i zapadne Bosne. Vjetar umjeren do umjeren u Posavini i Krajini sjeverni i sjeverozapadni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Jutarnja temperatura od 5 do 10, na jugu od 8 do 13, a dnevna od 9 do 14, na jugu od 13 do 18 ° C.

Izvor: Novadanas

Preporučujemo