Savjeti

SMRDI LI VAM IZ ODVODA? SAMO IZLIJTE OVU DOMAĆU SMJESU: Riješit ćete se muke za minutu

Bez obzira gdje stanovali, u individualnim stambenim objektima ili u kolektivnim stambenim zgradama dešava se da se u kupatilu ili u kuhinji povremeno osjeti neugodan miris, da ne kažemo smrad koji dolazi iz otvora na lavabou ili sudoperu.

Onda se domaćice opterećuju time pa pokušavaju ovo ili ono da uklone mirise. A odakle smrad ako se redovno čisti sudoper i kupatilo? Uzrok tome su bakterije koje se vremenom nakupljaju na ostacima hrane i mrvama te se to zadržava u odvodima i na pregibima cijevi ali evo jednog dobrog a jednostavnog savjeta kako riješiti ovaj problem .

Kao i za sve ostalo, tako se i za ove problem mogu naći razni preparati i hemijska sredstva za odčepljenje vodovoda, ili za ublažavanje mirisa ili za pročišćavanje. I dobro je da to ima da se kupi. Ali svaki od tih preparata ima dosta hemije u sebi, ima i otrovnih tvari pa to sve može i da odšteti cijevi.

Evo jednog prirodnog recepta, jednostavnog, jeftinog i efikasnog i učinkovitog.

Za efikasno čišćenje je potrebno pet litara vode, 400 mililitara sirćeta i tri supene kašike sode bikarbone. Potrebno je u jednu posudu nasuti sodu bikarbonu a onda dodavati malo po malo sirćeta kako bi se izbjeglo stvaranje previse pjene jer je to prirodna reakcija sode i kiseline.

Onda se ostavi nekoliko minuta da se reakcija smiri i onda na to se dospe voda , sve promiješa i istrese u odvod. Djelovanjem ova smjese će se očistiti odvodi u potpunosti a samim time i uklonit smrad i bar neko vrijeme neće biti nakupljanja bakterija.

Nije z goreg ponoviti s vremena na vrijeme ovu procedure. Nije teško a ni skupo.