Čitav je svijet ostao bez riječi kad su se 2008. godine proširile vijesti o dvogodišnjem dječaku koji puši čak 40 cigareta dnevno.

Nažalost, u siromašnim zemljama česti su slučajevi djece pušača. Aldi Rizal imao je samo dvije godine kad je pušio 40 cigareta dnevno. Živi u siromašnom indonezijskom selu i tamo ima puno djece sa sličnim problemom. Naviknuo se na cigare, a kasnije je dobijao napade histerije kada mu je ne daju.

Umjesto da odustane, nabavljao je cigarete. Međutim, u sve to intervenirala je indonezijska vlada koja je dječaka odvela u centar za rehabilitaciju i uspješno se riješio tog poroka, nakon deset godina provedenih u domu, on danas izgleda baš ovako:

Kao što vidite, ovaj je dječak vrlo debeo i ima veću težinu nego što bi trebao imati u tim godinama. Konkretno, on je zamjenu za cigarete zamijenio ovisnošću o hrani. Njegova majka kaže da više ne puši, pa čak i da odbija ako mu je neko ponudio. Zahvalna je liječniku po imenu Kaku Setoa. Sada imaju problem s njegovom težinom, jer ako nastavi ovako, dobit će brojne zdravstvene probleme i vrlo je mlad. Liječnici kažu da je pušenje imalo nepovratan utjecaj na njegovo zdravlje i tijelo. Nezgodno je što je postao toliko ovisan o svojoj mladosti.

Šta vi mislite o tome da djeca puše u ovako mladim godinama? Da li biste vi dozvolili vašem djetetu da zapili cigaretu prije 18 godine života?

Izvor: Novadanas

Preporučujemo
Loading..