Novo Vijesti

ŠIRI SE MUNJEVITO Delta soj ima specifične simptome – liči na jaču prehladu, a evo kod koga se najviše javlja

U Srbiji su zvanično prije par dana registrovana dva slučaja delta soja korona virusa, kod putnika koji su se vraćali iz Rusije.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da, iako ovaj soj ima nešto blažu kliničku sliku, vrlo brzo se širi, i treba iskoristiti ljeto da se što veći broj građana vakciniše protiv korona virusa.

U posljednjih sedam dana broj novooboljelih u Evropi je drastično pao, i to posebno u Portugaliji i Rusiji. Pretpostavka da će korona posustati sa dolaskom ljeta pada u vodu, zbog toga što je u Portugaliji izuzetno toplo, a delta soj se munjevito proširio, zbog čega je ova zemlja preduzela drastične mjere zaštite. Rusija bilježi rekordan broj oboljelih, ali isto tako i smrtnih slučajeva.

“Situacija je objašnjiva, i SZO skreće pažnju da je situacija ozbiljna, iako je delta soj nešto blaži a pojačana epidemija se dešava obično u zemljama koje su se otvorile za masovni turizam, kao što je Portugalija ili gdje se vakcinacija odvija sporo, poput Rusije”, objasnio je gostujući u Jutarnjem programu Branislav Tiodorović.

Za razliku od prethodnih sojeva virusa, delta soj ima malo drugačije simptome.

“Nije karakterističan gubitak čula mirisa i ukusa nego ga prate glavobolja, manja temperatura, kašalj kao i bol u grlu. Više liči na neku jaču prehladu ali to ne znači da ga treba uzimati olako i zdravo za gotovo. Najviše se sada javlja kod mladih zbog toga što je kod njih najmanji obuhvat vakcinacije”, rekao je Tiodorović.

Ostatak teksta čitajte OVDJE.