Novo

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA VISOK KRVNI PRITISAK: Evo kako da prepoznate visok pritisak bez aparata za mjerenje, ZNAK BROJ 3. SVI ZANEMARUJU!

Hipertenzija koji je stručni naziv za visok krvni pritisak, je stanje koje najčešće nije praćeno simptomma, ali za to vrijeme utiče na naše krvne žile i tako povećava rizik nastanak zdravstvenih problema kao što su zatajenje srca, srčani udar, aneurizmu, moždani udar i zatajanje bubrega.

Na visinu krvnog pritiska utiču volumen naše krvi, količina krvi koju srce ismpumpava u minuti kao i elastičnost arterija. Što srce pumpa više krvi i što su arterije uže, krvni pritisak vam je veći.

Simptomi visokog krvnog pritiska su često nevidljivi

Visok krvni pritisak može uzrokovati znojenje, anksioznost, probleme sa spavanjem, crvenilo u lice i smetnje vida. Određeni broj ljudi može da ima glavobolje ili krvarenje iz nosa, ali ti simptomi nisu specifični za ovo stanje i obično se ne pojavljuju sve dok ne dođe do faze u kojoj je zdravlje zaista ozbiljno narušeno.

Na svu sreću, visoki krvni pritisak se lako detektira mjerenjem uz pomoć tlakomjera, a liječenjem se stavlja pod potpunu kontrolu.

Visoki krvni pritisak ima mnogo rizičnih faktora, a neki od njih su i ovi:

1. Starost, rizik sa visokim pritiskom se povećava kako starite. Do oko 64 godine visoki krvni pritisak je učestaliji kod muškaraca, dok je poslije 65. godine vjerovatnije da će ga imati žene.

2. Porodično nasljeđe

3. Određene hronične bolesti kao što je oboljenje bubrega, dijabetesa i poremećaja spavanje mogu da povećaju rizik a obolijevanje od visokog pritiska.

Drugi faktori rizika su prekomjerni unos soli, pretilost, stres, fizička neaktivnost, nezdrava prehrana, alkohol i pušenje. Nekada i trudnoća doprinese razvoju visokog pritiska.