Novo Vijesti

Roditelji, nema više “BATINA JE IZ RAJA IZAŠLA” u vaspitavanju dece u Srbiji! Uvodi se novi zakon, mogu da vas PRIJAVE ODMAH, AKO IH UDARITE! (FOTO)

Novi zakon o porodici i dijetetu u Srbiji daje mališanima da prijave roditelje ukoliko ih oni udare ili istuku. Zakon koji je već trebao biti usvojen krajem prošle godine približava Srbiju standardima naprednih zapadnih država u kojima je fizičko kažnjavanje djeteta  odavno zabranjeno.

Po ovom zakonu svako dijete koje bude udareno od strane roditelja će imati pravo i mogućnost da taj slučaj prijave nadležnim organima odnosno Centru za socijalni rad. Međutim veliko je pitanje kako će se ovaj zakon primjenjivati u praksi jer Srbija ima odličan zakon kada su u pitanju žene koje su zlostavljane a skoro svaki dan u medijima čitamo za neki slučaj kada su one brutalno pretučene ili ubijene od ruku svojih partnera.

Usvajanje ovog zakona će ići u skupštinsku proceduru do kraja godine a prema njemu će djeca moći svoje roditelji prijaviti ili direktno Centru za socijalni rad ili školi koja će tu informaciju proslijediti centru. Ukoliko slučaj koji je prijavljen ne bude učestao i ne bude se smatrao zlostavljanjem onda će se roditelji upućivati u savjetovalište, a ako slučaj bude imao karakteristike zlostavljanja onda se može pokrenuti postupak oduzimanja djeteta od roditelja pred sudom.

Ovaj zakon je izazvao veliku rasptravu u javnosti a neki od psihologa smatraju da mnogo ljudi ne shvata udarac po guzi ili ćušku kao zlostavljanje, a i to je jedan vid nasilja. Oni istiuču da kažnjavanje djeteta u psihičkom i fizičkom smislu dovodi do velikih trauma i problema u njihovom kasnijem životu i razvoju. Kod nas je većina roditelja smatrala da je batina iz raja izašla ali će se sada morati ponašati drugačije od onog što su naslijedlili od svojih roditelja. Ostatak pročitajte ovdje.