Novo

REŠILA DA NAS DOKUSURI! Medlin Olbrajt ponovo “stavlja šapu” na Srbiju – sprema se da zakuca poslednji ekser u sanduk?

Danijel Server, Profesor sa Univerziteta „Džons Hopkins” u Vašingtonu, raniji državni sekretar Medlin Olbrajt (83) biti u timu koji će se baviti koordinacijom dijaloga između Beograda i Prištine.

“Srbima nije nešto posebno draga sama Medlin Olbrajt, ali se moraju pomiriti s tim da će ona biti uključena u predstojeće pregovore. Gospođa Olbrajt je nekadašnji državni sekretar, ima dosta iskustva u spoljnoj politici i mnogi uvažavaju njeno mišljenje. Osim toga, govori srpski jer je i živela u Srbiji. To nije za podcijeniti.” izjavio je professor Server.

Profesor Server dodaje da je svjestan da je mnogi Srbi ne cijene jer je smatraju zagovornicom učešća NATO u ratu poslije neuspjelih pregovora u Rambujeu.

Prošle sedmice je održan sastanak Spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD a tema sastanka su bili načini i metode političkih poteza koje u narednom period treba da povuče administracija novog predsjednika Bajdena u odnosima sa Zapadnim Balkanom.

Na sjednici su bili brojni učesnici koji imaju šta reći i pitaju se o toj oblasti ,a svoje stavove iznijeli su profesor Server i Medlin Olbrajt, kao neko ko dobro poznaje Balkan, a sadašnji predsedavajući Odbora za spoljne poslove,koji je na odlasku, zatim Eliot Engel, koji se više veže za albanska pitanja, kao i predstavnik nevladine Fondacije Džejmstaun Januš Bugajski, sva trojica zajedno su iznijeli svoj stav da Srbija treba da prizna Kosovo koje treba da postane članica UN.

Odlazeći predsjedavajući Odbora je dodao da “Evropa i Amerika trebaju da rade zajedno na uspostavi Beograda i Prištine jer se do sada pokazalo da ni EU niti Amerika mogu same to da postignu”

Ostatak teksta OVDJE