M. N., koja već tri godine radi u jednoj beogradskoj pekari, tvrdi da su svi koji su nešto u njenoj ustanovi jeli za vrijeme posta bili prevareni.

Iako se ne smije predstaviti kako ne bi izgubila posao, kaže da je konačno morala otvoriti dušu.

“Sramim se što sam dio takve prevare u kojoj prodajemo posne proizvode, koji nisu posni, ali šta mogu učiniti, nahranim djecu od ovog posla, a gazda jednostavno nije etičan. Najviše mi je krivo što uz malo truda to uopće ne bi trebalo biti ovako” – započinje priču N.M.

Prema njenim riječima, od proizvoda koji oni svojim kupcima nude kao ‘lažne’ su razne vrste kolača, peciva, prazan burek, dvije ili tri vrste torti. Od svega, to su samo mesne okruglice, iako ih ne pečemo u nekim posebnim tepsijama, ali recimo samo da su u redu. Što se tiče peciva i kolača, premažemo ih jajima.

Istina je, samo nekoliko, samo da bi se dobio sjaj, međutim, jasno je da tamo nema p od posnog. Burek i pite rezali smo istim noževima kao i mesne stvari, miješajući ih u tave, često slažući jedan preko drugog. Međutim, kad neko pita, sve je posno, jer je šef tako naredio.

Na pitanje je li jednom pomislila na pobunu, odgovara:

“Da, vjerujte mi, sto puta. I svaki put se ugrizem jezik. Jedva sam našla ovaj posao, šta bih učinila da ostanem na ulici, o tome ne mogu ni pomisliti? Ne znam kako je to u drugim trgovinama, ali savjetovala bih svima da stvarno brzo zaobići pekare u širokom luku.”

Preporučujemo
Loading..