Novo

PRONAĐENI OSTACI NEPOZNATE VRSTE LJUDI! Neverovatno otkriće koje menja sve što smo dosad znali o našem poreklu (FOTO)

Do sada nepoznat predak današnjeg čovjeka je otkriven u Izraelu, pa se pretpostavlja da je živio paralelno sa homo sapijensom i neandertalcima, ali i da bi mogao da odgonetne do sada neobjašnjene veze ove dvije vrste ljudskih predaka i promijeni sve što je nauka do sada mogla znai o ljudskom porijeklu i evoluciji.

Ovi fosilni ostaci su iskopani su još 2010. godine u blizini grada Ramla u centralnom Izraleu, u toku iskopavanja u rudniku lokalne fabrike cementa, na lokalitu koji je danas poznat kao Nešer Ramla.

Arheolozi su na dubini od osam metara našli kameno oruđe i ljudske kosti, kao i veliku količinu kostiju životinja, kao što su jeleni, turovi koji su izumrla vrsta goveda i konji. Stručnjacima je bilo potrebna cijela decenija da otkriju o kakvoj naseobini se ovdje radi.

– Potrebno je dosta vremena da se analiziraju svi fosili. Kada se fosil nađe, mora da se očisti, rekonstruiše, a onda da se nađe uporedni materijal kako bismo mogli da razumijemo te fosile – kaže Izrael Herškovic, paleoantropolog sa Tel Aviv Univerziteta i jedan od autora studije o novoj vrsti ljudskih predaka, prenosi “Lajvsajens”.

Naučnici su utvrdili da fosili iz Nešer Ramle pripada novom tipu Hominida, a to je porodica u kojoj je i ljudska vrsta.

Ostaci koji su nađeni stari su između 120 hiljada i 140 hiljada godina. Imali su neke sličnosti sa neanertalcima, pogotovo kada su u pitanju zubi i vilica, ali im je ostatak lobanje nalik starijim tipovima hominida. Novootkrivena vrsta je imala drugačiju struktuju lodanje, vrlo velike zube i nije imao bradu.

Ostatak čitajte OVDJE.