Novo

Projekat koji mnoge zabrinjava: Naučnici i Bill Gates istražuju blokiranje sunčeve svjetlosti “Bit će to novi početak, žrtve su neophodne, ali narod će morati da se privikne”

Plan zvuči poput znanstvene fantastike – ali mogao bi biti činjenica već iduće godine; svaki dan više od 800 divovskih aviona podiglo bi milijune tona krede u prahu na visinu od 12 kilometara iznad Zemljine površine, a zatim posipalo to visoko oko stratosfere.

U teoriji, prašina u zraku stvorila bi golemi suncobran, odražavajući neke sunčeve zrake i toplinu nazad u svemir, prigušujući one koji prolaze i tako štiteći Zemlju od sve goreg pustošenja klimatskog zagrijavanja.

Ovo nije bilo kakav projekat. Ovaj projekt finansira milijarder i osnivač Microsofta Bill Gates, a osmislili su ga naučnici sa Univerziteta Harvard.

Zapravo, planovi su toliko napredni da su početni eksperimenti ‘zamagljivanja neba’ trebali započeti prije nekoliko mjeseci

Ovaj početni test od 3 miliona dolara, poznat kao Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx), koristio bi “naučni balon” na visokoj nadmorskoj visini za podizanje oko 2 kg prašine kalcijevog karbonata – veličine vreće brašna – u atmosferu 12 kilometara iznad pustinje New Meksiko.

Stvorilo bi se područje na nebu u obliku cijevi dugo pola kilometra i promjera 100 metara. Sljedeća 24 sata baloni bi propelerima usmjeravali sunčevu svjetlost nazad kroz ovaj umjetni oblak, a njegovi senzori nadzirali bi i sposobnosti odbijanja sunca i prašine kao i njegove učinke na tanki okolni zrak.

SCoPEx je, međutim, na čekanju, usred straha da bi mogao pokrenuti katastrofalnu seriju lančanih reakcija, stvarajući klimatski pustoš u obliku ozbiljne suše i uragana, i donijeti smrt milionima ljudi širom svijeta. Mada Gates, lično, ne mari previše za to, te tvrdi da bi to bio početak jedne nove ere čovječanstva, te da su žrtve potrebne da se takav revolucionarni projekat sprovede.

Jedna od direktorica tima s Harvarda, Lizzie Burns, priznaje: “Naša je ideja zastrašujuća … Ali klimatske promjene su još gore.” Savjetodavno vijeće neovisnih stručnjaka treba procijeniti sve moguće rizike povezane s tim.