Zanimljivosti

PRE KISELJENJA KUPUSA, OBAVEZNO DODAJTE U POSUDU I OVU VOĆKU: Dobićete najbolji rezultat ikad!

Kiseli kupuus je definitivno jedna od omiljenijiih salata na celom našem području. Kiseli kupus je ako niste znali pun vitamina C, i ima ga puno više nego limun i narandža zajedno. Malo je teži za probavu, ali najviše efekta ima kada se konzumira kao salataa, mada je dobar i u formi sarme, podvarka i ostalih jako ukusnih jela koja se konzumiraju na balkanu pogotovo u zimskom periodu.

Mnoge osobe su u poslednje vreme kako je krenula pandemija korona virusa, pored bašti i ostalih kućnih radinosti, krenule i sa kiseljenjem kupusa. Koju god domaćicu da pitate koji je pravi način kiseljenja kupusa, svaka će imati neku svoju malu tajnu, kako on da ispadne dobar. početnici uglavnom imaju problema sa soli, ili im se kupus prekiseli, sve su to neki detalji koji se steknu sa godinama, i ne može se odmah naučiti.

Zato je preporuka svih stručnjaka da se za početak ako prvi puta ovo radite, da kiselite malu količinu kupusa da ne biste napravili previše “štete”. Pored jako puno načina kiseljenja kupusa, mi vam u nastavku današnjeg članka donosimo jedan sasvim novi recept, koji će vaš kiseli kupus napraviti čudesnim, i svi će se pitati kako kvam se tako lepo ukiselio.

Kiseli kupus je nastao još pre 2000 godina u Kini, jer je tada fermentacija bila metoda kojom su se služili da hrana se ne pokvari i propadne. Kupus će vam najbolje uspeti ako se čuva na temperaturi od 12 do 18 stepeni. Na vrh bureta sa kupusom isecite na ploške i stavite još par kapi lovorovog lista.