Savjeti

Posadite OVU biljku: Komarci i muhe neće prilaziti vašoj kući: Od nje bježe kao ludi! OVO će vas spasiti!

Da li ste znali da menta, odnosno nana u narodu, svojim mirisom može da otjera sve muhe, bube i komarce iz vašeg doma? Pored, jak miris koji ova biljka ima iritira isto tako i mrave i ose.

Ako hoćete da vam kuća bude zaštićena od svih vrsta insekata onda trebate da duž svog vrta ili u neku saksiju posadite malo mente.

Jedan od najvećih problema sa kojim se svaka žena bori u svojoj kući jeste sigurno paučina, sa kojom se suočava gotovo svakodnevno. Ma koliko god se vi trudili, uvijek ćete je naći po ćoškovima svojih zidova, nebitno koliko često je brišete i sklonite.

E, ovdje će vam u mnogome pomoći menta, jer miris ove biljke ne podnose paukovi, pa tako ni drugi insekti. Još jedna biljka koja ima slično dejstvo na sve ove bube i insekte jeste bosiljak. Ove biljke treba posaditi ili u baštu ili u neke saksije koje možete držati pod prozorima ili na svojoj terasi, ili u najgorem slučaju pored svojih vrata gdje će onda ne samo vaš dom ljepše mirisati nego ćete usput otjerati sve svoje sitne podstanare. Još neke biljke koje ljudi koriste su neven, lavanda i matičnjak.

Menta se danas koristi kao jedna svestrana biljka, jer svoju primjenu ima i u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Ljekoviti dijelove ove biljek su njen list i stabljika, a na tržištu su dostupne razne vrste. Postoje zelena, crna i bijela menta. Čaj od ove biljke je naravno u narodu veoma poznat, i popularan je napitak već hiljadama godina. U pitanju je višegodišnja biljka koja pretežno raste na teritoriji Azije i Evrope.