Novo

Pitali smo građane da li bi stupili u brak s osobom druge vjere – Ono što su rekli zgrozilo javnost (VIDEO)

Ljubav je nešto nevjerovatno, ljubav uklanja sve prepreke i problem. Dobro, možda ne uklanja ali kada se dvoje vole onda se i mnogi problem rješavaju jednostavnije, zajedno.

A nisu rijetke situacije da se za neku vezu kaže da je “zabranjena ljubav”. Zašto bi nešto bilo zabranjena veza? Iz različitih razloga, ne odgovaraju porodične prilike nekom od roditelja, nije dovoljno bogata jedna strana, ili su rođaci “sumnjivih prilika”. I nije to samo danas, to je od pamtivijeka a bilo je puno puno ekstremnije ranije nego sada.

Ali kada se ljudi vole oni prevaziđu te problem, suprotstave se svima i žive svoj život u ljubavi. Na našem prostoru žive, poznato je, različite konfesije pa je normalno da se mladi upoznaju, zaljube i vjenčavaju a pripadaju različitim “vjerama”. Najbolji primjer je Bosna i Hercegovina koja je od svog postanka bila i ostala najbolji primjer multietičnosti.  Svi koji su jednom posjetili Sarajevo mogu to osjetiti. Na jednom mjestu je spoj starog i novog,na jednom mjestu su crkve, džamije i sinagoge.
Upravo ta raznolikost je glavni biser BH prestonice a mnogi je zovu i evropskim Jerusalemom.

A nije ni čudo, jer jako je malo gradova u svijetu gdje se istovremeno u eteru mogu čuti glasni pozivi mujezina sa džamije na klanjanje namaza i glasna zvonjava crkvenih zvona. I nikome ne smeta.

Nije smetalo čak ni u onim teškim ratnim danima, kada se pucalo i ginulo na sve strane, kada su optuživane ove ili one strane, Sarajevske džamije, crkve i sinagoge su ostale čitave. Zato je sasvim normalno da su se u Sarajevu oduvijek sklapali “miješani brakovi”.

Na ulicama Sarajeva i Istočnog sarajeva ekipa Dnevnog Avaza je provela anketu – da li bi zasnovali brak sa osobom druge vjere?
Nije iznenađujuće što su skoro svi ispitanici odgovorili potvrdno. Naravno bilo je i nekih koji su odgovorili da nebi ali nisu htjeli pred kamere.

U videoprilogu pogledajte šta su nam kazali građani…