Jednog dana je magarac jednog seljaka završio u bunaru. Životinja je satima bila tužna i zavijala je, a seljak je pokušavao shvatiti šta da radi.

Na kraju je zaključio da je on stara životinja i da je ipak treba pokopati. Mislio je da magarac nije vrijedan spašavanja. Pozvao je sve svoje susjede da mu pomognu. Svaki od njih je uzeo lopatu u ruke i počeo bacati zemlju u bunar. Kad je magarac shvatio što se događa, počeo je uplašeno i tužno cviliti. Ali uskoro je ušutio.

Seljak je nakon nekog vremena pogledao u bunar i bio iznenađen scenom! Magarac sa svakom lopatom zemlje koja je pala na njegova leđa, radio nešto nevjerovatno … otresao bi zemlju sa sebe i zakoračio na nju. Svaki put je sa sebe otresao zemlju kako su je komšije nastavile bacati na njega i zakoračio na nju.

Svi su bili zapanjeni nakon što je magarac prešao preko ruba bunara i nastavio kaskati daleko od njih. Slično tome, materijalni svijet će uvijek bacati sve vrste smeća jer je pun bijede i nedaća. Na nama je da se riješimo bijede tako što ćemo je otresti sa sebe i kročiti naprijed. Svaki naš problem je odskočna daska. Možemo izaći iz najdubljih bunara pa nikada nećemo stati i odustati! Protresite sa sebe svu bijedu i loše stvari i koraknite naprijed!

Oslobodite svoje srce od mržnje i uma od brige. Samo živite i očekujte manje.

Izvor: Zanimljivosti Balkan

Preporučujemo
Loading..