Zdravlje

OVO JE RAZLOG ZAŠTO NE MOŽETE SMRŠATI UPRKOS DIJETAMA I VJEŽBANJU: Evo zašto se svaki zalogaj lijepi za vas, OVU GREŠKU SVI PRAVE

Jetra je crvenkasto-smeđe boje i to je vitalni organ ljudskog tijela koji ima dosta puno veoma značajnih funkcija, a jedna od njih je da se regenerira.

Smještena je u desnom dijelu trbušne šupljine, odmah ispod rebara i vrlo je dobro cirkulirana. Dakle, jetra ima dvostruki protok krvi: kroz jetrenu arteriju dolazi krv koja opskrbljuje samu jetru, a kroz portalnu venu dolazi krv iz digestivnog sistema što je neophodno za metabolizam čitavog organizma.

Jetra je organ koji ima ključnu ulogu u održavanju metabolizma i sudjeluje u jačanju metabolizma svih sastojaka hrane: masti, proteina i ugljikohidrata.

Ima ključnu ulogu u:

– održavanju odgovarajuće razine glukoze u krvi,

– proizvodi glikogen,

– pretvara toksični amonijak u ureu ili ureu.

Pored toga, neophodan je organ u brojnim drugim vitalnim funkcijama kao što su: sinteza proteina u plazmi, kao i stvaranju i razgradnji masti, proteina i ugljikohidrata. Uz to, jetra proizvodi žuč i konjugira bilirubin (ili produkt raspada hemoglobina).

U prvoj fazi detoksikacije jetra upotrebljava enzime kako bi transformisala otrovne tvari u što manje štetnih tvari.

Za vrijeme druge faze detoksikacije, jetra obavezno uključuje miješanje svih otroa s drugim molekulama kako bi se povećala njihova topljivost u vodi, izvještava Kurir. Sve to omogućuje organizmu da sigurno ukloni akumulirane otrove i tvari u njemu.

Ljudi koji su barem malo svjesni važnosti jetre kao organa, pokušavaju uvijek živjeti što zdravijim životom; jedu organsku hranu, čistu vodu, redovito vježbaju i koriste netoksične higijenske proizvode.

Nastavak teksta možete pročitati na linku OVDJE.