Zanimljivosti

Ovo je najbolje radno mesto na svetu – Svi radnici su zadovoljni, nikada za lakši posao niste zaradili više novca – Evo kako da “upadnete” i vi

Apple Park, sjedište kompanije Apple Inc. smještenje u One Apple Park Wayu u Cupertinu u Kaliforniji, zbog svojih specifičnosti proglašen najboljim radnim mjestom na svijetu.

Plate su redovne, radnici su prezadovoljni, posao nije težak, a uslovi su fantastični.Evo nekoliko razloga koji su tome doprinijeli.

1.Apple Park je dizajnirao arhitekt Norman Foster, oblika je džinovskog kruga i simboliše beskonačnost

2. Kružna četverospratnicase nalazi na zemljištu veličine 71 hektara, ima oko 260.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, a oko zgrade je svuda trava, zelenilo, drveće a u sklopu parka je i umjetno jezero.

3. poslovna zgrada je energetski efikasna zgrada – krov zgrade prekriven je solarnim pločama koje proizvode 75 posto potrebne energije za funkcioniranje svih Sistema unutar poslovnog prostora a i ostatak se dobija preko ekoloških rješenja Bloom Energy Server.

4. Svaki zaposlenik ima svoj parking čak i više, u Apple Parku je zaposleno oko 12.000 ljudi a parking prostor je kapaciteta od 14.000 parkirališnih mjesta ispod zemlje. Tih desetak minuta hoda od parking do radnog mjesta je ciljano napravljeno kako bi se održala fizička aktivnost zaposlenika.

5. Ugostiteljska ponuda za zaposlenike je fantastična, u zgradi je ima sedam kafića, a najveći ima kapacitet od 3000 gostiju. Osim toga, tu je i restoran s 1750 mjesta a kapacitet kuhinje je dnevno 15.000 porcija. U sklopu parka, oko zdrade, nalazi se teretana, wellness-centar a zaposlenici imaju mogućnost koristiti i jedan od i 1000 bicikala za kretanje po posjedu.

6. Tu je i velika kino dvorana kapaciteta 1000 mjesta. Tu Apple predstavlja sve svoje nove uređaje svijetu. Nosi ime pokojnog osnivača firme Stevea Jobsa, koji je bio detaljno uključen u odabir dizajna zgrade i materijala koji će se koristiti u njemu, ali nije doživio izgradnju objekta.

7. Procjene su da je u izgradnju Apple Parka koštala oko 5 milijardi dolara, samo na kupovinu zemljišta u Cupertinu potrošeno je 160 miliona.